Ajankohtaista arkisto

23.4.2013

Uniapnean pahenemista voi ehkäistä syömällä terveellisesti ja lisäämällä liikuntaa

Tuore suomalaistutkimus osoittaa, että terveellinen ruoka, liikunta ja painonpudotus ovat tehokasta hoitoa ylipainoisille uniapneapotilaille, ja hoidon hyödyt säilyvät vuosia. Uniapneaoireiden paranemisen myötä havaittiin myös sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan sekä sydänterveyden kohenevan.

Arvostetun JAMA Internal Medicine -lehden uusimmassa numerossa julkaistu tutkimus on ensimmäinen, jossa selkeästi osoitetaan painonpudotukseen tähtäävän uniapneapotilaiden elämäntapahoidon hyödyllisten vaikutusten säilyvän usean vuoden seurannassa.  

Uniapnea on kansansairaus, jota sairastaa arviolta vähintään 300 000–350 000 suomalaista, heistä 80–90 prosenttia tietämättään.

- Uniapnean varhainen tunnistaminen ja hoitaminen on kuitenkin elintärkeää, sanoo tutkimusjohtaja, dosentti Henri Tuomilehto.

Uniapneaa sairastavilla on yöllisiä hengityskatkoksia, sitä tiheämmin, mitä vaikeampi sairaus on. Hengityskatkoksia helpompaa on kuitenkin itse huomata taudin muut oireet, kuorsaus ja päiväaikaisen vireystilan lasku. Ensisijainen hoito on painonpudotus, taudin vaikeutuessa ylipainehengityslaite.

- Uniapnean vaikeutuminen lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Uniapnea kehittyy tyypin 2 diabeteksen tavoin yleensä hiljalleen, mutta tällä hetkellä terveydenhuollossa ei ole minkäänlaisia uniapnean ehkäisymalleja, toisin kuin diabeteksessa, Tuomilehto toteaa.

Painonnousu on tärkein taudin etenemistä vauhdittava tekijä. Ennen ei kuitenkaan ole tutkittu, voiko uniapnean pahenemista ehkäistä riittävän varhaisella hoidolla. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, onko painonpudotukseen tähtäävä elämäntapaohjaus riittävän tehokas keino ehkäistä uniapnean pahenemista.

Tutkimus toteutettiin Kuopion yliopistollisessa sairaalassa ja Itä-Suomen yliopistossa vuosina 2004–2013. Tutkimusaineisto koostui vuosina 2004–2006 sairaalaan uniapneaepäilyn takia lähetetyistä potilaista. He olivat työikäisiä, ylipainoisia ja sairastivat lievää uniapneaa.

Potilaat satunnaistettiin tutkimuksen alussa kahteen ryhmään: joko elämäntapahoitoon tai seurantaryhmään. Elämäntapahoito kesti vuoden ja sen tavoitteena oli painonpudotus muuttamalla ruokavaliota terveellisemmäksi ja lisäämällä hyötyliikuntaa. Tämän jälkeen potilaiden terveydentilaa ja etenkin mahdollista muutosta uniapnean vaikeusasteessa seurattiin neljän vuoden ajan.

Painonpudotuksen vaikutuksia mitattiin yöllisellä unirekisteröinnillä sekä potilaan kokemilla oireilla. Lisäksi selvitettiin sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan liittyviä seikkoja.  Potilaat kävivät tutkimuskäynneillä tutkimuksen alkaessa ja viisi vuotta aloituksesta.

Uniapnealla yhteys sydänterveyteen ja diabetekseen

Tutkimus osoitti, että painonpudotus on tehokas hoito lievää uniapneaa sairastaville ylipainoisille potilaille ja uniapnean paheneminen saadaan suurimmalla osalla potilaista ehkäistyä. Samanaikaisesti uniapneaoireiden paranemisen myötä havaittiin sokeri- ja rasva-aineenvaihduntahäiriöiden korjaantuminen sekä edullisia sydänvaikutuksia. Moni elämäntaparyhmän potilaista pystyi lisäksi lopettamaan verenpaine-, kolesteroli- ja diabeteslääkityksensä seurantajakson aikana.

Uniapnea on krooninen, etenevä sairaus, joka pahentuessaan lisää merkittävästi sydän- ja verisuonisairastavuutta ja kuolleisuutta. Yleistyvä lihavuus on merkittävin tekijä sekä uniapnean että sen liitännäissairauksien synnyssä. Uniapnea, tyypin 2 diabetes ja verenpainetauti ilmeisesti lisäävät toistensa haitallisia vaikutuksia vakavien sydän- ja verisuonitapahtumien synnyssä. Ylipainoisille potilaille elämäntapojen muuttaminen ja liikunnan lisääminen on kaikkien näiden sairauksien ensisijainen hoitomuoto.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010