Ajankohtaista arkisto

7.9.2011

Tyypin 2 diabetes yllättää lähes puolet sairastuneista

Tyypin 2 diabeteksen diagnoosi tulee täytenä yllätyksenä lähes puolelle (47 %) sairastuneista, ja lähes yhtä moni (43 %) saa diagnoosin ”sivulöydöksenä” muun lääkärissä käynnin yhteydessä. Suomessa on diagnosoituja tyypin 2 diabeetikoita noin 300 000 ja noin 200 000 suomalaista sairastaa diabetesta tietämättään. Suomen Diabetesliitto toteutti elokuussa 2011 kyselytutkimuksen tyypin 2 diabetesta sairastavien liiton jäsenten keskuudessa.


Tyypin 2 diabetes on yksi nopeimmin yleistyvistä sairauksista Suomessa, ja diabetesta sairastavien määrän arvioidaan kaksinkertaistuvan nykyisestä 10 vuodessa.

Tyypin 2 diabetes todetaan usein aivan yllättäen lääkärin vastaanotolla. Lähes joka neljäs (23 %) tutkimukseen vastanneista oli saanut diagnoosin työterveyshuollon tarkastuksessa. Ainoastaan 14 prosenttia vastanneista oli hakeutunut itse lääkäriin erilaisten diabetekseen viittaavien oireiden vuoksi.

Tutkimuksen osallistujat kuvailivat tyypin 2 diabetesta mm. salakavalaksi sairaudeksi, joka hiipii hiljaa ja tekee tuhojaan. Diabetesliiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka vahvistaa kuvauksen.

”Tyypin 2 diabetes voi olla piilevänä 5-10 vuotta, ja ilman seulovia toimenpiteitä se voi tulla ilmi vasta vakavien lisäsairauksien, esimerkiksi sydänveritulpan tai aivohalvauksen yhteydessä. Tavalliset oireet, kuten väsymys ja vetämättömyys, mielialan vaihtelut, jalkojen puutuminen, näöntarkkuuden muuttuminen, virtsanerityksen lisääntyminen ja tulehdukset voivat helposti mennä iän, huonon kunnon ja stressin piikkiin. Suomessa kehitetty helppo ja luotettava tyypin 2 diabeteksen sairastumisvaaraa arvioiva testi löytyy mm. Diabetesliiton verkkosivuilta”, Ilanne-Parikka kertoo.

Perinnöllisyys huolestuttaa tyypin 2 diabeetikoita

Yli puolet (55 %) tutkimuksen vastaajista on huolissaan perintötekijöiden vaikutuksista omiin lapsiin.

Riski sairastua tyypin 2 diabetekseen on 40 prosenttia, jos toisella vanhemmista on tyypin 2 diabetes. Sairastumisriski on 70 prosenttia, jos molemmilla vanhemmilla on tyypin 2 diabetes. Yli kaksi kolmasosaa (68 %) tutkimukseen vastanneista oli puhunut perimän vaikutuksesta myös lapsilleen.

Osa tutkimuksen vastaajista kokee, että tyypin 2 diabetesta pidetään edelleen itse aiheutettuna sairautena.

Ylilääkäri Ilanne-Parikan mukaan sairastumista edistävät useat perintötekijät, jotka säätelevät mm. elimistön kykyä käsitellä erilaisia ravintoaineita, kylläisyyden tunnetta, energia-aineenvaihduntaa, rasvakudoksen toimintaa, haiman insuliinineritystä ja elimistön stressireaktioita. Taustalla vaikuttaa myös painonnousua aiheuttava ympäristö; kulutamme päivittäin aikaisempaa vähemmän energiaa samalla kun energian saanti on lisääntynyt.

”Tyypin 2 diabeteksessa perintötekijät ohjaavat rasvan varastoitumaan pitkälti vatsan alueelle ja maksaan, mikä aiheuttaa elimistöön tulehdustilan ja heikentää insuliinin tehoa. Samansuuntaisesti vaikuttaa jatkuva kiire, stressi ja univaje. Perintötekijät vaikuttavat haiman kykyyn kompensoida heikentyneen insuliinin teho lisäämällä insuliinin eritystä. Kaikille ylipainoisille ei suinkaan kehity tyypin 2 diabetesta ja toisaalta tyypin 2 diabetekseen voi sairastua kutakuinkin normaalipainoinenkin, jos oman insuliinin erittyminen haimasta on syystä tai toisesta alentunut”, Ilanne-Parikka lisää.

Diagnoosia ei tarvitse pelätä!

Tutkimukseen osallistuneista valtaosa (83 %) on tyytyväisiä saamaansa hoitoon. Tutkimukseen vastanneet pitivät tyypin 2 diabetesta usein vakavana sairautena, jonka kanssa voi kuitenkin elää. Joillakin diagnoosi on jopa muuttanut elämää parempaan suuntaan terveellisten elämäntapojen myötä.

Tutkimukseen osallistuneet olivat kertoneet diabeteksesta avoimesti lähipiirilleen ja työpaikallaan. Vastaajien mukaan lähipiiri suhtautuu sairauteen asiallisesti ja kannustavasti.

Tutkimukseen vastanneet kokevat saavansa Diabetesliitosta tärkeää vertaistukea ja ajankohtaista tietoa. Liitto koetaan myös merkittävänä edunvalvojana.

Tutkimus toteutettiin sähköpostitse Diabetesliiton jäsenille 18.–31. elokuuta 2011. Tutkimukseen osallistui 405 suomalaista ja kohderyhmänä olivat liittoon kuuluvat tyypin 2 diabeetikot.

Lisätiedot:

Diabeteksesta ja sen hoidosta:

Ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka
Suomen Diabetesliitto
Puh. 03 286 0301, 0400 723 651
pirjo.ilanne-parikka(at)diabetes.fi

Kyselystä:

Tiedottaja Enna Bierganns
Tunnetko tämän tyypin? Me tunnemme! -kampanja
Suomen Diabetesliitto
Puh. 03 286 0254, 050 310 6604
enna.bierganns(at)diabetes.fi

Tunnetko tämän Tyypin? Me tunnemme! -kampanja

Diabetesliiton syyskuussa käynnistynyt kampanja kannustaa suomalaisia ottamaan selville oman diabetesriskinsä. Kampanjan tunnushahmo on ärhäkkä ja arkea sotkeva Tyyppi 2. Hyvällä hoidolla tyypin saa kesytettyä, ja askel käy taas kevyemmin!


Lisätiedot: www.diabetes.fi/tyyppi2


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010