Ajankohtaista arkisto

3.12.2012

TYKS-säätiön palkinto lasten diabeteksen tutkijalle

Turun yliopiston lastentautiopin professori Olli Simell on saanut TYKS-säätiön palkinnon tunnustuksena merkittävästä lääketieteellisestä tutkimustyöstä. Palkinnon arvo on 15 000 euroa.

Vuonna 1945 syntynyt Simell johtaa muun muassa diabeteksen arvoitusta avaavaa DIPP-tutkimusta. Tutkimuksessa on tällä hetkellä mukana 7700 geneettisen diabetesriskin omaavaa lasta, ja noin 8000 lasta on vastasyntyneestä lähtien käynyt 3-6 kuukauden välein säännöllisesti kontrollinäytteissä. DIPP-tutkimukseen osallistuu lapsia, joilla on perimässään kohonnut riski sairastua diabetekseen. Lapsia on syntymästä alkaen tutkittu kolmen kuukauden välein kaksivuotiaaksi ja sen jälkeen kaksi kertaa vuodessa. Näistä laboratoriokokeiden näytesarjoista on saatu paljon perustavanlaatuista tietoa diabeteksen tautimekanismeista.

- Nyt tiedämme että lapset, joilla on perinnöllinen riski saada ykköstyypin diabetes, voivat kehittää tautiprosessin käynnistymisen merkkinä erilaisia autovasta-aineita haimassa olevien insuliinia tuottavien solujen toiminnalle usein jo ennen kolmen vuoden ikää. Geneettisen riskin omaavilla sairastumisen mahdollisuus on 3−9 per sata lasta. Verinäytteistä voidaan todeta insuliinia tuottavien solujen toiminnan muuttuminen jo kuukausia ennen sairastumista, selvittää professori Simell.

Simell tutkimusryhmineen on tehnyt myös diabeteksen ehkäisykokeita. Yksi tutkimuslinja selvitti voidaanko nenäsuihkeena annetulla insuliinilla ehkäistä taudin puhkeamista. Tämä hypoteesi ei tuottanut toivottua tulosta. Uusia yrityksiä on kuitenkin luvassa. Seuraavaksi selvitetään, voidaanko muun muassa reumatautien hoidossa käytettävällä immunosuppressiivisella lääkkeellä ehkäistä käynnistyneen tautimekanismin puhkeamista sairaudeksi.

Lääketieteellisessä tutkimuksessa ja niiden perusteella kehitettävissä uusissa hoidoissa kansainvälisellä yhteistyöllä on suuri merkitys. DIPP-hankkeen kansainvälinen tutkimuslinja kulkee nimellä TEDDY. Siihen osallistuu suomalaisten lasten lisäksi lapsia Ruotsista, Saksasta ja Yhdysvalloista neljästä osavaltiosta. Myös tähän hankkeeseen on saatu mukaan 8 000 lasta. Sairastuneista puolet on Suomesta ja Ruotsista.

STRIPistä tietoa sepelvaltimotaudin ehkäisyyn

Simell on mukana myös Turun yliopiston Sydäntutkimusasemalla (nykyinen Sydänkeskus) käynnistyneessä STRIP-tutkimuksessa, jossa on selvitetty, voidaanko sepelvaltimotaudin riskeihin vaikuttaa jo varhaislapsuudessa. Perinteisen kliinisen tutkimusasetelman mukaan tutkittavat jaettiin kahteen ryhmään, joista toiselle annettiin tehostettua elintapaohjausta mm. terveellisen ravinnon, liikkumisen ja tupakoimattomuuden merkityksestä, toinen ryhmä kävi normaalit neuvolakäynnit. Mukana on ollut yhteensä 1062 varsinaissuomalaista lasta perheineen.

Puolet tutkimukseen osallistuneista on edelleen, nyt parikymppisinä mukana ja käy 4-5 vuoden välein seurannassa. Tämä joukko on tärkeä ryhmä jatkotutkimuksen kannalta, koska nyt voidaan selvittää kuinka heille käy aikuisuudessa. Jo nyt on voitu todeta, että tehostettua neuvontaa saaneiden kolesteroli- ja veren muut rasva-arvot ovat seurantaryhmää alhaisempia.

Katso TYKS-säätiön tiedote:


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010