Ajankohtaista arkisto

7.6.2021

Tutkimus: Tyypin 2 diabeteslääkkeiden kulutus väheni, kun korvaustasoa laskettiin

Tuoreen tutkimuksen mukaan tyypin 2 diabeteslääkkeiden ostajaa kohden laskettu keskimääräinen kuukausikulutus väheni, kun näiden lääkkeiden korvaustasoa laskettiin vuodesta 2017 alkaen. Insuliinien kulutuksessa ei havaittu kasvua.

Välittömästi muutoksen jälkeen ostajaa kohden laskettu keskimääräinen kuukausittainen kulutus väheni noin kuuden päivän lääkkeitä vastaavan määrän. Tutkimuksen aineistona oli valtakunnallinen sairausvakuutuksesta korvattujen diabeteslääkeostojen rekisteriaineisto.

Äskettäin uutisoitiin myös tutkimuksesta, joka osoitti korvausmuutoksen lisänneen toimeentulotuen maksusitoumuksen käyttöä tyypin 2 diabeteslääkkeiden ostamisessa. Alueellisen tutkimuksen perusteella muutoksella oli myös vaikutuksia diabeteksen hoitotasapainoon.

- Diabeteslääkkeiden korvaustason alentaminen lisäsi tyypin 2 diabetesta sairastavien maksurasitetta, tämähän oli muutoksen välitön seuraus ja tiedossa jo, kun lakia säädettiin. Tutkimustieto, joka valottaa muutoksen vaikutuksia muillakin hoidon ja elämän osa-alueilla, kuin välittömissä sairauskuluissa, on ensiarvoisen tärkeää, Diabetesliiton sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Laura Tuominen-Lozic korostaa.

Diabetesliitto muistuttaa, että vaikuttava diabeteksen hoito säästää kustannuksia, koska diabeteksen aiheuttamista yhteiskunnallisista kustannuksista suurin osa tulee lisäsairauksista ja tuottavuuskustannuksista.

- Tässä on kyse myös eriarvoisuudesta: lääkkeitä jättävät ostamatta ne, joiden tulot ovat pienet, Tuominen-Lozic huomauttaa.

Tutustu myös Diabetes ja lääkäri -lehden verkkoaineistona julkaistuun koontiin korvausmuutoksen vaikutuksesta julkaistuista tutkimuksista.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010