Ajankohtaista arkisto

25.2.2022

Tutkimus: Syömisen taidon paraneminen vähentää tyypin 2 diabeteksen riskiä

Syömisen taidossa korostuu myönteinen ja joustava suhtautuminen syömiseen, erilaisten ja uusien ruokien hyväksyntä, nälän ja kylläisyyden tuntemusten huomioiminen, syömiseen keskittyminen sekä säännöllinen ateriarytmi. Syömisen taidon parantuminen on yhteydessä ruokavalion laadun kohentumiseen ja vyötärönympäryksen pienenemiseen, osoitti vuoden kestänyt StopDia-elintapainterventio, johon osallistui kohonneessa tyypin 2 diabetesriskissä olevia aikuisia.

Pohjois-Savon, Etelä-Karjalan ja Päijät-Hämeen alueilla vuosina 2016-2019 tehtyyn tutkimukseen osallistui runsaat 2 000 henkilöä, jotka jaettiin kolmeen ryhmään: yksi ryhmä sai yleistä tietoa terveyttä edistävistä elintavoista, toinen sai käyttöönsä Pienet teot -digisovelluksen elintapamuutosten tueksi ja kolmas ryhmä sai sovelluksen lisäksi tukea StopDia-ryhmäohjauksesta, joka sisälsi kuusi ryhmäkertaa. Syömisen taito parani hieman vuoden kestäneen seurannan aikana kaikissa tutkimusryhmissä.

Syömisen taidon piirteistä erityisesti säännöllinen syöminen, ruokailujen suunnittelu, erilaisten ruokien kokeilu ja hyväksyntä vahvistuivat ja selittivät havaittuja positiivisia muutoksia ruoasta nauttimisen lisäksi.

Syömisen taidon muutosta ei ole aiemmin tutkittu yhtä laajasti tai tyypin 2 diabetesriskissä olevilla, ei myöskään sen yhteyttä tyypin 2 diabeteksen metabolisiin riskitekijöihin.

- On tärkeää ymmärtää ruokavalintojen ja painonhallinnan taustalla vaikuttavia tekijöitä erityisesti tyypin 2 diabeteksen riskissä olevilla ja kehittää yhä vaikuttavampia elintapaohjausmenetelmiä, joissa otetaan entistä vahvemmin huomioon myös syömisen taito, väitöskirjatutkija Kirsikka Aittola toteaa Itä-Suomen yliopiston tiedotteessa.

- Syömisen taito tarjoaa sallivuutta korostavan lähestymistavan hyvään syömiseen ja huomioi samalla ruokailujen säännöllisyyden ja suunnitelmallisuuden tärkeyden, Aittola täydentää.

Lähde ja lisätietoja: Itä-Suomen yliopiston tiedote 24.2.2022

Lue myös: Itä-Suomen yliopiston tiedote 25.2.2022, Elintapamuutoksia tukevan digisovelluksen aktiivinen käyttö vähentää tyypin 2 diabeteksen riskitekijöitä


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010