Ajankohtaista arkisto

13.10.2017

Tutkimus: Runsas linolihapon saanti pienentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen

Mitä suurempi on elimistön linolihappopitoisuus, sitä pienempi on tyypin 2 diabetekseen sairastumisen riski, havaittiin juuri julkaistussa tutkimuksessa. Linolihappo on yleisin monityydyttymätön omega-6-sarjan rasvahappo.

Runsaan omega-6-monityydyttymättömien rasvahappojen saannin on esitetty lisäävän kroonisten sairauksien riskiä edistämällä muun muassa matala-asteista tulehdusta elimistössä. Ihmisillä tehdyissä tutkimuksissa ei kuitenkaan ole runsaankaan omega-6-rasvahappojen saannin havaittu lisäävän tulehdusreaktioita. Näillä rasvahapoilla on lisäksi edullisia vaikutuksia esimerkiksi sokeriaineenvaihduntaan. Varsinkin yleisimmällä omega-6-rasvahapolla, elimistölle välttämättömällä linolihapolla, onkin eri tutkimuksissa varsin johdonmukaisesti havaittu yhteys pienempään sydän- ja verisuonitautien riskiin.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa oli mukana 20 eri väestötutkimusta kymmenestä eri maasta, myös Suomesta. Tutkittavia oli yhteensä 39 740. Tutkittavat olivat tutkimusten alussa 49–76-vuotiaita. Tutkimusten seuranta-aikoina yhteensä 4347 tutkittavaa sairastui tyypin 2 diabetekseen.

Linolihapon lähteitä ovat kasviöljyt ja -margariinit, pähkinät ja siemenet

Tutkimuksessa havaittiin, että suuri elimistön linolihappopitoisuus oli yhteydessä merkittävästi pienempään tyypin 2 diabeteksen riskiin. Tutkittavilla, joilla elimistön linolihappopitoisuus oli suurin, oli 35 prosenttia pienempi riski sairastua diabetekseen verrattuna tutkittaviin, joilla oli vähiten linolihappoa elimistössä. Sen sijaan toinen omega-6-rasvahappo, arakidonihappo, ei ollut yhteydessä tyypin 2 diabeteksen riskiin.

Tutkimuksen yhtenä suurena vahvuutena on se, että omega-6-rasvahapot määritettiin verestä tai rasvakudoksesta. Tällöin tutkittavien itsensä raportoimiin ruokavaliotietoihin liittyvät harhat, kuten muistamisvirheet, eivät vaikuta tuloksiin.

Linolihapon saanti ruokavaliosta vaikuttaa merkittävästi elimistön linolihappopitoisuuteen. Linolihapon pääasiallisia lähteitä ruokavaliossa ovat kasviöljyt, kasvimargariinit, pähkinät ja siemenet.

Tutkimustulokset julkaistiin arvostetussa Lancet Diabetes & Endocrinology -tiedelehdessä.

Lähde: Itä-Suomen yliopiston tiedote


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010