Ajankohtaista arkisto

17.9.2020

Tutkimus: Metformiinin soveltuvuus tyypin 2 diabeetikolle voitaisiin selvittää verinäytteestä

Tyypin 2 diabeteksen hoito aloitetaan yleensä metformiinilla. Kolmasosalla potilaista metformiinilääkitys ei kuitenkaan laske verensokeria tehokkaasti ja noin viisi prosenttia lopettaa sen käytön vakavien haittavaikutusten vuoksi. Juuri julkaistussa tutkimuksessa saatiin tuloksia, joiden perusteella metformiinin sopivuus potilaalle voitaisiin ennakoida helposti verinäytteestä.

- Kyseessä on tärkeä askel kohti entistä yksilöllisempää diabeteksen hoitoa, jossa jokainen potilas saa hänelle sopivinta hoitoa heti diagnoosista alkaen, toteaa Itä-Suomen yliopiston ravitsemustieteen professori ja diabetestutkija Jussi Pihlajamäki, joka oli mukana ruotsalaisen Lundin yliopiston johtamassa tutkimuksessa.

Tyypin 2 diabeteksen hoidossa lähtökohtana ovat elintapamuutokset. Jos verensokeria ei ruokavalion ja liikunnan avulla saada hallintaan, aloitetaan hoitosuositusten mukaisesti metformiinilääkitys. Muita lääkkeitä kokeillaan vasta jos metformiini ei tehoa odotetusti tai jos potilaalla ilmenee vakavia haittavaikutuksia.

- Mitä pitempään sopivan hoidon löytäminen vie, sitä todennäköisempiä ovat kohonneen verensokerin aiheuttamat komplikaatiot. Noin 30 prosentilla kaikista tyypin 2 diabeetikoista metformiinin teho on riittämätön. Olisi tärkeää tunnistaa nämä potilaat jo diagnoosihetkellä, niin että heille voidaan valita alusta alkaen sopivampi lääke.

Kolmannes potilaista saa metformiinista haittavaikutuksia. Ne ovat yleensä ruoansulatuskanavan oireita, kuten pahoinvointia, mahakipuja tai ripulia. Viisi prosenttia lopettaa lääkityksen vakavien haittavaikutusten vuoksi.

Tutkimukseen osallistui kaikkiaan 363 diabeetikkoa Ruotsista ja Latviasta. Seuraavaksi suunnitteilla on laajempi monikansallinen tutkimus tuhannella potilaalla.

Lähde ja lisätietoja: Itä-Suomen yliopiston tiedote 17.9.2020


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010