Ajankohtaista arkisto

6.6.2017

Tutkimus: Kiinteät ruoat ennen 4 kuukauden ikää voivat altistaa perinnöllisesti alttiit tyypin 1 diabetekselle

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan perinnölliseen riskiryhmään kuuluvilla vauvoilla, joilla aloitetaan kiinteät ruoat ennen neljän kuukauden ikää, on muita suurempi todennäköisyys saada tyypin 1 diabeteksen esiaste kolmen vuoden ikään mennessä.

Tutkimuksessa kiinteiden ruokien aloitusikä tai ruokavalion monipuolistuminen eivät kuitenkaan vaikuttaneet todennäköisyyteen saada tyypin 1 diabeteksen esiaste myöhemmin lapsuudessa. Kiinteiden ruokien aloitusikä tai ruokavalion monipuolisuus ensimmäisen vuoden aikana eivät myöskään olleet yhteydessä varsinaiseen tyypin 1 diabetekseen sairastumiseen.

Tyypin 1 diabeteksen ilmaantuvuus on Suomessa korkeimpia maailmassa, ja taudin syitä ei vielä tunneta. Suomalaislapsista noin 15 prosentilla on kohonnut perinnöllinen alttius sairastua tyypin 1 diabetekseen, mutta vain pieni osa heistä sairastuu diabetekseen. Myöskään kaikki esidiabeteksen saaneet, eli lapset, joiden verestä on mitattu haimaan kohdistuvia autovasta-aineita, eivät sairastu tyypin 1 diabetekseen.

Tutkimus on osa suomalaista DIPP-tutkimusta (Tyypin 1 diabeteksen ennustaminen ja ehkäisy), jossa pyritään selvittämään erilaisia tyypin 1 diabeteksen suoja- ja riskitekijöitä. Nyt julkaistussa tutkimuksessa seurattiin lähes 6000:ta Tampereen ja Oulun alueella vuosina 1996–2004 syntynyttä lasta, joilla oli kohonnut perinnöllinen alttius tyypin 1 diabetekseen.

Lasten kiinteiden ruokien aloitusikä ensimmäisen vuoden aikana tutkittiin kotona täytettävän seurantalomakkeen avulla. Lasten mahdollista tyypin 1 esidiabeteksen ja diabeteksen kehittymistä seurattiin jopa 15 ikävuoteen saakka.

- Tämä tutkimus auttaa osaltaan hahmottamaan lapsen ravitsemuksen ja tyypin 1 diabeteksen välisiä yhteyksiä. Tietoa ruoankäytön suhteesta tyypin 1 diabetekseen on vähän. Pienillä lapsilla lisätutkimusta tarvitaan esimerkiksi eri ruokien käyttömäärien yhteyksistä tyypin 1 diabetekseen, toteaa tutkimusprofessori Suvi Virtanen.

Tutkimuksessa havaittiin yhteys varhaisessa iässä kehittyvään esidiabetekseen

Perinnölliseen riskiryhmään kuuluvilla lapsilla, joille annettiin kiinteitä ruokia ennen neljän kuukauden ikää, oli noin kaksinkertainen todennäköisyys saada esidiabetes alle 3-vuotiaana verrattuna lapsiin, joille tarjottiin kiinteitä ruokia myöhemmin. Tavallisimpia ensimmäisiä ruokia imetyksen tai äidinmaidonkorvikkeen ohella olivat peruna ja juurekset.

Tutkimuksessa ruokinta ei ollut yhteydessä myöhemmällä iällä kehittyvään esidiabetekseen tai varsinaiseen diabetekseen sairastumiseen, mikä saattaa johtua siitä, että eri ympäristötekijät vaikuttavat tautiprosessin eri vaiheissa. Muita mahdollisia tyypin 1 diabeteksen riskiä lisääviä ympäristötekijöitä ovat muun muassa lapsen myöhempi ravitsemus, infektiot ja suoliston mikrobiston laatu.

Suomalaisten lapsiperheiden ruokasuositusten mukaan kiinteiden ruokien maistelu suositellaan aloitettavaksi 4–6 kuukauden iässä, lapsentahtista imetystä jatkaen. Tämän tutkimuksen tulokset ovat linjassa nykyisten suositusten kanssa.

Lähde: THL:n tiedote 5.6.2017

Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010