Ajankohtaista arkisto

12.12.2016

Tuore tutkimus: Voimaharjoittelu voi auttaa tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä

Voimaharjoittelun havaittiin juuri julkaistussa tutkimuksessa kasvattavan humaniiniksi kutsutun proteiinin määrää lihaskudoksessa miehillä, joilla oli kohonnut tyypin 2 diabeteksen riski. Lisäksi voimaharjoittelun myötä kohonnut humaniinin pitoisuus veressä oli yhteydessä parantuneeseen sokerinsietoon. Tutkijoiden mukaan humaniinilla voikin olla merkitystä tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä.

Tutkimus toteutettiin Itä-Suomen biolääketieteen yksikön, Turun yliopiston Paavo Nurmi -keskuksen, Karoliinisen instituutin ja Uppsalan yliopiston yhteistyönä.

Monenlaisesta liikunnasta on hyötyä tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä

Vähäinen fyysinen aktiivisuus ja ylipaino johtavat solujen mitokondrioiden toimintahäiriöön. Mitokondrioiden toimintahäiriön on havaittu olevan yhteydessä insuliiniresistenssiin kehittymiseen, mutta syy-seuraussuhde ei ole täysin selvä. Liikunta on joka tapauksessa erinomainen tapa parantaa sekä mitokondrioiden toimintaa että insuliiniherkkyyttä.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin 12 viikkoa kestäneen liikuntaintervention vaikutusta veren ja lihaskudoksen humaniinin määrään keski-ikäisillä miehillä, joilla oli todettu häiriintynyt sokeriaineenvaihdunta. Osallistujat jaettiin kuntosali-, sauvakävely- ja verrokkiryhmiin.

Tulosten perusteella kuntosaliharjoittelu lisäsi lihaskudoksen humaniinipitoisuutta, mutta sauvakävely ei. Veren humaniinitasoihin ei kummallakaan liikuntamuodolla ollut selkeää vaikutusta. Aivan selkeää yhteyttä humaniinin ja insuliiniherkkyyden välillä ei havaittu, vaikkakin insuliiniherkkyys parani sauvakävelyryhmässä ilman, että humaniinin määrässä oli tapahtunut merkittäviä muutoksia.

Yliopistonlehtori Mika Venojärvi Itä-Suomen yliopistosta tähdentää, että monenlaisesta liikunnasta on hyötyä diabeteksen ehkäisyssä. Eri liikuntalajien terveyshyödyt välittyvät kuitenkin erilaisten mekanismien kautta.

- Aikaisemmin olemme osoittaneet myös sauvakävelyn saavan aikaan lukuisia metaboliselta oireyhtymältä suojaavia muutoksia. Sauvakävelyharjoittelun aikaansaamat aineenvaihduntamuutokset näkyivät ”systeemitasolla” eli verestä tehtävissä määrityksissä. Kuntosaliharjoittelun vaikutukset puolestaan näkyivät tässä tutkimuksessa sokeriaineenvaihdunnan säätelyyn liittyvinä kudostason muutoksina lihaksen aineenvaihdunnassa.

Lähde: Itä-Suomen yliopiston tiedote


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010