Ajankohtaista arkisto

17.8.2015

Tuore tutkimus: Terveellinen ruokavalio ja hyvät motoriset taidot edistävät lasten päättelykykyä

Itä-Suomen yliopiston Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimuksen mukaan terveellinen ruokavalio ja hyvät motoriset taidot ovat yhteydessä parempaan päättelykykyyn 6–8-vuotiailla lapsilla.

Tutkimuksissa tarkasteltiin yli 400 kuopiolaisen lapsen ruokavalion laadun, motoristen taitojen, kestävyyskunnon ja kehon rasvaprosentin yhteyksiä päättelykykyyn. Lasten ruokavalio arvioitiin sitä terveellisemmäksi, mitä paremmin se noudatti niin sanottua Itämeren ruokavaliota, joka sisältää runsaasti kasviksia, hedelmiä, marjoa, kalaa, täysjyväviljoja, rasvatonta maitoa ja pehmeitä rasvoja sekä niukasti punaista lihaa.

Tällainen terveellinen ruokavalio oli yhteydessä parempaan päättelykykyyn, kun useat sekoittavat tekijät otettiin huomioon analyyseissä. Ruokavalion osatekijöistä runsas kasvisten, hedelmien, marjojen ja kalan sekä vähäinen punaisen lihan käyttö oli yhteydessä parempiin tuloksiin päättelykykytestissä. Myös paremmat motoriset taidot olivat yhteydessä parempaan päättelykykyyn. 

Lapset, joilla heikot motoriset taidot yhdistyivät korkeaan tai matalaan kehon rasvaprosenttiin, menestyivät huonommin päättelykykytestissä kuin muut lapset. Nämä yhteydet olivat erityisen voimakkaita pojilla.

Tulokset korostavat sitä, että monipuolinen ja terveellinen ravitsemus sekä motorisia taitoja kehittävä liikunta ovat tärkeitä alakouluikäisten lasten päättelytaitojen kehityksen kannalta.

Itä-Suomen yliopiston tiedote

Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimus

FT Eero Haapalan (Itä-Suomen yliopisto) Itämerellä on aivoruokaa – ruokavalio ja kognitio lapsuudessa -artikkeli


Itämeren ruokavaliosta Diabetesliiton verkkosivuilla


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010