Ajankohtaista arkisto

4.4.2016

Tuore tutkimus Pohjois-Karjalasta: Tyypin 1 diabeteksen hoidossa on edelleen tehostettavaa

Tuore tutkimus osoittaa, että Pohjois-Karjalassa tyypin 1 diabetesta sairastavien hoidon seuranta on varsin hyvällä tasolla, mutta tuloksissa olisi edelleen parantamisen varaa.

Sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri Päivi Kekäläisen (PKSSK), erikoislääkäri Hilkka Tirkkosen (Outokummun kaupunki) sekä terveyden edistämisen professori Tiina Laatikaisen (Itä-Suomen yliopisto/PKSSK) tutkimus on kansallisesti yksi harvoista selvityksistä, joissa tilannetta on pystytty tarkastelemaan koko maakunnan tasolla.

Diabeteksen hoidon seuranta tarkoittaa mm. verensokerin, kolesteroliarvojen ja verenpaineen mittaamista sekä diabeetikon muun voinnin arviointia keskimäärin 1-2 kertaa vuodessa vastaanottokäynneillä. Pohjois-Karjalassa hoidon seuranta toteutuu hyvin: yli 90 prosentilla diabeetikoista sokeritasapainoa kuvaava HbA1C-arvo ja veren LDL-kolesteroli oli mitattu viimeisen vuoden aikana.

Hoidon tuloksissa sen sijaan olisi edelleen parantamisen varaa. Vain joka viides tyypin 1 diabetesta sairastava pohjoiskarjalainen pääsee sokeritasapainon suhteen tavoitteeseen. Yli 60-vuotiaiden sokeritasapaino on huomattavasti nuorten sokeritasapainoa parempi. Yli 60-vuotiaista joka neljäs oli tutkimuksen mukaan hyvässä hoitotasapainossa.

Tyypin 1 diabetes on Pohjois-Karjalassa melko yleistä

Tutkimuksessa oli mukana 1 075 tyypin 1 diabetesta sairastavaa pohjoiskarjalaista, jotka olivat iältään yli 18 vuotiaita. Tyypin 1 diabeteksen esiintyvyys on Pohjois-Karjalassa melko yleistä. Jopa 0,8 %:lla aikuisväestöstä on tyypin 1 diabetes.

Tyypin 1 diabetesta sairastavien hoitotuloksia on Pohjois-Karjalassa pystytty arvioimaan alueellisesti yhtenäisen potilastietojärjestelmän avulla. Tässä suhteessa Pohjois-Karjalassa on muuhun Suomeen nähden ainutlaatuinen mahdollisuus, koska alueella on kaikissa kunnissa ja sekä erikois- että perusterveydenhuollossa käytössä yhtenäinen potilastietojärjestelmä.

Tämäkin tutkimus osoittaa, että tyypin 1 diabeteksen hoidossa on edelleen tehostettavaa. Tähän tarvitaan saumatonta yhteistyötä alueen ammattilaisten ja potilaiden kesken sekä jatkuva hoidon laadunseurantaa.

Lähde: Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän tiedote


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010