Ajankohtaista arkisto

19.4.2017

Tuore tutkimus: Kasvisproteiinin suosiminen ruokavaliossa voi pienentää tyypin 2 diabeteksen riskiä

Juuri julkaistu Itä-Suomen yliopiston tutkimus antaa lisää viitteitä siitä, että ruokavalion proteiinin lähteillä voi olla merkitystä tyypin 2 diabeteksen riskin kannalta. Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että kasviproteiinin suosiminen ruokavaliossa voi auttaa ehkäisemään tyypin 2 diabetesta. Runsaasti lihaa syövien riski sairastua tyypin 2 diabetekseen on sen sijaan suurentunut.

Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa toteutetun seurantatutkimuksen alussa vuosina 1984–1989 ruokavalio selvitettiin 2332:lta 42–60 vuotiaalta mieheltä, joilla ei ollut tyypin 2 diabetesta. Noin 19 vuoden seurannan aikana 432 miestä sairastui tyypin 2 diabetekseen.

Kasviproteiinia runsaasti syövillä miehillä oli terveelliset elintavat, mutta elintavat eivät yksin selittäneet heidän pienempää diabetesriskiään. Runsaimmin kasviproteiinia syövillä oli 35 prosenttia pienempi riski sairastua tyypin 2 diabetekseen kuin vähiten kasviproteiinia syövillä. Laskennallisella mallilla arvioitiin, että jos päivittäin noin 5 grammaa eläinproteiinista korvattaisiin kasviproteiinilla, diabetesriski pienenisi 18 prosenttia.

Kasviproteiinin syöminen oli tutkimuksen alussa yhteydessä myös alhaisempaan verensokeripitoisuuteen, mikä voi mahdollisesti selittää sen syönnin yhteyttä pienempään diabetesriskiin. Tässä tutkimusaineistossa kasviproteiinin keskeisin lähde olivat viljatuotteet, mutta sitä saatiin myös perunasta ja muista kasviksista.

Lisäksi havaittiin, että runsas lihansyönti yhdistyi suurentuneeseen tyypin 2 diabeteksen riskiin. Vahvin yhteys nähtiin tarkasteltaessa lihansyöntiä kokonaisuudessaan, mukaan lukien prosessoitu ja prosessoimaton punainen ja valkoinen liha sekä sisäelimet. Lihansyönnin yhteys suurempaan diabetesriskiin selittyy todennäköisesti muilla lihan sisältämillä yhdisteillä kuin proteiinilla, koska lihasta saatava proteiini ei ollut yhteydessä diabetesriskiin.

Ruokavalion kokonais- tai eläinproteiinin määrällä tai kalasta tai maitotuotteista saatavilla proteiineilla ei havaittu yhteyttä tyypin 2 diabeteksen riskiin. Kananmunasta tulevalla proteiinilla havaittiin samanlainen yhteys kuin aiemmin julkaistussa tutkimuksessa eli suurempi saanti oli yhteydessä pienempään riskiin.

Lähde: Itä-Suomen yliopiston tiedote

Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010