Ajankohtaista arkisto

3.3.2023

Tsemppiä kirjoituksiin - diabeteksen huomiointi ylioppilaskirjoituksissa

Kevään ylioppilaskokelaat kirjoittavat maaliskuussa. Diabetesliittoon on jälleen tullut yhteydenottoja, joissa on kysytty verensokeriseurannasta kokeen aikana, ja pohdittu tyypin 1 diabeteksen vaikutusta kokeessa suoriutumiseen. Diabetes on syytä huomioida koepäiviin valmistautuessa ainakin siten, että tiedonkulku ja omahoidon toteutus koetilanteessa on varmistettu.

Ilman Ylioppilastutkintolautakunnan erillistä lupaa kokelaalla saa olla käytössään tarvitsemiaan resepti- ja käsikauppalääkkeitä, sairauden hoidossa välttämättömiä välineitä ja vammaisuuden edellyttämiä tavanomaisia apuvälineitä. Kokelaan tuomat välineet ja lääkkeet tarkastetaan ennen kokeen alkua.

Diabetesta sairastavien kokelaiden tulee huolehtia siitä, että koululla on tiedossa kaikki ne omahoidon välineet ja hoitotarvikkeet, joita useamman tunnin kestävässä kokeessa tarvitaan.

Diabetesta sairastavalla on oikeus ottaa kokeeseen mukaan välttämättömät hoitovälineensä, kuten verensokerin seurannan välineet sekä insuliinipumppu ja -kynä. Tarvittavista välineistä ja laitteista tulee toimittaa koululle lääkärin vapaamuotoinen todistus. Lisäksi kokelaiden tulee etukäteen ilmoittaa koulun rehtorille hoitolaitteidensa ja -välineidensä toiminnallisuuksista ja käyttötavoista, jotta valvojat kykenevät valvomaan niiden käyttöä kokeen aikana.

Sensorin luennassa tulee koetilanteessa ensisijaisesti käyttää erillistä lukulaitetta. Jos sitä ei ole mahdollista käyttää, voi sensorin luennan tehdä myös puhelimella. Sen käytön edellytys on yleensä se, että puhelin on valvojan hallussa, ja kokelas saa puhelimen valvojalta käyttöönsä aina tarvitessaan.  

Erityisjärjestelyt mahdollisia

Diabetes voidaan huomioida ylioppilaskokeessa myös erityisjärjestelyin. Joissakin tilanteissa diabeteksen perusteella voidaan esimerkiksi myöntää lisäaikaa kokeen suorittamiseen. Erityisjärjestelyjä voivat tarvita esimerkiksi vastasairastuneet tai henkilöt, joilla diabeteksen hoitotoimet vievät tavanomaista enemmän aikaa.

Erityisjärjestelyjä, kuten lisäaikaa, haetaan Ylioppilastutkintolautakunnalta hyvissä ajoin ennen ylioppilaskokeita. Lisäaika voidaan myöntää myös ehdollisena, mikä tarkoittaa sitä, että lisäaika annetaan, jos diabeteksen hoitotoimet hidastavat kokeen tekemistä.

Vaikka lisäaikaa ei olisi haettu - eikä myönnetty edes ehdollisena - voidaan esimerkiksi äkillinen, hoitotoimia vaativa hypoglykemia huomioida: tilanteesta selviämiseen kulunut aika voidaan tällöin hyvittää lisäaikana.

Myös poikkeuksellisen korkeat verensokerit voivat aiheuttaa tilanteen, jossa kokeen suorittaminen on parasta hetkeksi keskeyttää. On tärkeää, että kokelas ilmoittaa heti valvojalle, jos verensokerin heittely vaikuttaa hänen suoriutumiseensa ja aiheuttaa ylimääräisiä hoitotoimia.

Poikkeustilanne voi vaikuttaa arvosteluun

Sairaus, vamma tai erityisen vaikea elämäntilanne voidaan ottaa huomioon myös kokeiden arvostelussa, jos kokelas on saamassa kokeesta hylätyn arvosanan. Jos koesuoritukseen vaikuttava ennakoimaton tilanne, kuten sairastuminen, sattuu koepäivänä tai kokeen aikana, tulee siihen reagoida heti ja ilmoittaa koululle tai koetilanteessa valvojalle.

Hakemus koepäivänä sattuneesta sairastumisesta tai muusta äkillisestä ja ennakoimattomasta tilanteesta, joka halutaan otettavan huomioon arvostelussa, tulee toimittaa Ylioppilastutkintolautakunnalle välittömästi, kuitenkin viimeistään kahden viikon sisällä tutkintokerran viimeisestä koepäivästä.

Onnea kirjoituksiin kaikille abiturienteille! Vaikka nykyteknologia vaatii kokelaalta todistuksen koetilanteeseen, näitä ohjeita seuraten ongelmatilanteita ei pitäisi tulla.

Päivitys 9.8.2023, tästä voit tulostaa todistuksen ylioppilaskirjoituksia varten: Lääkärintodistus tentti- tai koetilaisuutta varten diabeteksen hoidosta ja seurannasta (pdf) (148.4 KB)


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010