Ajankohtaista arkisto

18.6.2019

Toimme diabeetikoiden ja läheisten äänen HIMSS-konferenssiin Helsingissä

Diabetesliitto osallistui terveysteknologian HIMSS & Health 2.0 -konferenssiin Helsingin Messukeskuksessa 11.-13.6.2019.

Diabetes Suomi -näyttelyosasto, jolla kerroimme toiminnastamme yhdessä yhteistyökumppaneidemme kanssa, sai konferenssikävijöiltä paljon positiivista huomioita. Se, että Diabetesliitto oli mukana ainoana potilasjärjestönä, noteerattiin eritoten diabeetikoille palveluita ja hoitoa tukevia ratkaisuja kehittävissä yrityksissä.

- Tulimme mukaan lisätäksemme vuoropuhelua ratkaisukehittäjien ja kokemusasiantuntijoiden välillä. Kehittäjät ovat silminnähden kiinnostuneita kuulemaan ja kuuntelemaan toiveita ja odotuksia. Me taas haluamme pysyä ajan tasalla siitä, kuinka teknologia etenee, ja potilasjärjestö on yksi tärkeä linkki ratkaisujen käyttäjien ja kehittäjien välillä, Diabetes Suomi -näyttelyosastolla Diabetesliittoa edustanut kehittämispäällikkö Sari Koski sanoi.

Diabetes Suomi -osastomme teemoihin ja kumppaneihin voi tutustua tämän englanninkielisen videon myötä. Pääyhteistyökumppaneitamme konferenssissa olivat Terveystalo ja TherMidas.

Potilasnäkökulma korostuu

Ylilääkäri Sari Riihijärvi Terveystalosta kertoi HIMSSissä Etydi-työkalusta, jonka avulla voidaan tunnistaa tyypin 2 diabeteksen riskissä olevat ja jo sairastuneet.

- Kun työterveyshoitaja tai -lääkäri havaitsee Etydin avulla asiakkaan, jonka sairastumisriski on kohonnut, voidaan hänelle laatia terveyssuunnitelma. Jos tyypin 2 diabetes on jo ennättänyt puhjeta, tarvitsee asiakas hoitosuunnitelman. Hyvä hoito turvaa tutkitusti työkykyä.

Riihijärvi korosti mahdollisimman aikaisen havainnoinnin tärkeyttä.

- Mitä aiemmin tyypin 2 diabetes havaitaan, sitä parempi on potilaan ennuste. Olemme suuri toimija, ja meillä on paljon potilastietoja, mikä helpottaa seulontaa ja havainnointia. Samalla meillä on myös paljon vastuuta.

Riihijärvi arvioi, että tulevaisuudessa potilaan osallistaminen omaan hoitoonsa lisääntyy entisestään. Terveydenhuollon ammattilaisten ja potilaiden kanssakäyminen voi yhä useammin olla läsnäoloa digitaalisessa ympäristössä, ja potilaan itse tekemän seurannan mittaustulokset voivat tallentua molempien nähtäväksi.

- Potilasnäkökulma korostuu. Potilas voi kertoa nykyistä paremmin, kuinka hoito on vaikuttanut. Sen myötä voi osin muuttua myös se, miten hoitotuloksia mitataan.

Klikkaa kuvaa, näet sen suurempana.

Jalkojen ongelmat pitää havaita ajoissa

Lämpökameraansa ja kuvantamistekniikkaansa HIMSS-kävijöille esitellyt TherMidas kehittää uusia menetelmiä diabeteksen hoitoon ja seurantaan.

- Tavoitteenamme on auttaa havaitsemaan diabeetikkojen jalkojen ongelmat ennalta lääketieteellisen infrapunakuvantamisen keinoin. Lämpötilaerot jaloissa voivat kertoa esimerkiksi piilevästä tulehduksesta, kertoi TherMidaksen toimitusjohtaja Raimo Mansikkaoja.

Lämpökuvantamista voidaan hyödyntää myös esimerkiksi haavojen ja haavaumien sekä verenkierron seurannassa. TherMidas tarjoaa kuvantamispalvelua Tampereen toimipisteessään sekä liikkuvaa kuvantamispalvelua eri puolilla Suomea.

- Jatkossa kuvantamista voi tehdä myös itse kotona kännykkäsovelluksella, Mansikkaoja kertoi palvelun uusista ominaisuuksista.



Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010