Ajankohtaista arkisto

17.1.2012

THL: Ruokavaliolla ei ole merkittävää osuutta suomalaislasten tyypin 1 diabeteksen synnyssä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Oulun, Tampereen, Turun ja Helsingin yliopistojen tekemän tutkimuksen mukaan useimpien ruokien kulutuksella ei näyttäisi olevan suurta vaikutusta siihen, miten usein lapselle kehittyi niin sanotun nuoruustyypin eli tyypin 1 diabeteksen esiaste.


Tutkimustulosten mukaan viljojen, lihan, kalan, kananmunan, ravintorasvojen, kasvisten, hedelmien, marjojen, makeisten tai sokerin syönti ei vaikuttanut esidiabeteksen riskiin. Esidiabeteksen riskiä tosin lisäsi hieman se, jos mehuja ja maitovalmisteita käytettiin paljon.

Tutkimusaineistoon kuului 6 069 vuosina 1996–2004 syntynyttä lasta, joita seurattiin pisimmillään yhdentoista vuoden ajan. Lasten ruokavaliota tutkittiin 3 ja 6 kuukauden iässä sekä 1–6-vuoden ikäisinä vuoden välein. Lapsilla oli lisääntynyt perinnöllinen alttius sairastua tyypin 1 diabetekseen.

THL:n mukaan tutkimustuloksista ei voida tehdä koko väestöä koskevia johtopäätöksiä. Kyseessä on lajissaan ensimmäinen tutkimus, jossa lapsen ravintoa on tutkittu usean vuoden ajan eri ikävaiheissa, ja jossa on katsottu ruoankäytön yhteyksiä tyypin 1 diabeteksen esiasteen kehittymiseen. Aiheesta tarvitaan vielä lisää tutkimusta.

Tyypin 2 diabeteksessa päinvastoin ruokavaliolla on suuri merkitys. Tyypin 2 diabetesta esiintyy myös lapsilla, vaikkakin hyvin vähän.

Tutkimustuloksia käsittelevä artikkeli julkaistaan The American Journal of Clinical Nutrition 2012;95 (numero 2) - lehdessä.

Lähde: THL:n uutinen 17.1.2012



Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010