Ajankohtaista arkisto

23.4.2021

THL:n tutkijat: Pitkäaikaissairauksien diagnosointi väheni terveydenhuollossa vuonna 2020

Koronaviruspandemia on aiheuttanut muutoksia palvelujen saatavuuteen ja käyttöön, ja muutoksista johtuen monien pitkäaikaissairauksien tunnistaminen on voinut viivästyä, kirjoittavat THL:n tutkijat.

Valtakunnallisen hoitoilmoitusrekisterin tietojen perusteella tarkasteltiin pandemian aikaisia muutoksia muun muassa parodontiitin, verenpainetaudin, hyperkolesterolemioiden, tyypin 2 diabeteksen, ja masennuksen tunnistamiseen perusterveydenhuollossa 18 vuotta täyttäneillä, aiemmin kyseisiä sairauksia sairastamattomilla henkilöillä vertaamalla uusia sairaustapauksia tammi-lokakuussa 2019 ja 2020.

Vuonna 2020 uusia tunnistettuja tautitapauksia oli näissä sairausryhmissä 15–30 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019, mikä osaltaan kertoo hoidon viivästymisestä ja mahdollisen hoitovajeen syntymisestä. Tyypin 2 diabeteksessa laskua on ollut peräti 21 prosenttia.

Tarkastelu on rajattu niihin kuntiin ja perusterveydenhuollon toimintayksiköihin, joista oli käytettävissä vertailukelpoisia ja kattavia käyntitietoja molemmilta vuosilta lokakuun lopussa 2020. Tarkastelusta puuttuvat muun muassa Helsinki, Kuopio, Turku ja Tampere.

Sairaanhoitopiirien välillä on eroja

Uusien tautitapausten ja terveysongelmien diagnosoinnissa havaittiin myös alueellisia eroja sairaanhoitopiirien välillä. Pääasiallisesti uusien tautitapausten ilmaantuvuuden lasku on sairaanhoitopiireissä ollut samanlaista tautiryhmästä riippumatta kertoen todennäköisimmin heikentyneestä palvelujen saatavuudesta pandemiarajoitusten aikana. Toki myös vahvat suositukset liikkumisen ja sosiaalisten kontaktien rajoittamisesta koskien erityisesti iäkästä väestöä heijastuvat muutoksissa, kirjoittavat tutkijat.

Perusterveydenhuollon käyntien diagnoosien kirjaamisen taajuudessa on ollut ja on edelleen alueellisia eroja, mikä myös vaikuttaa tuloksiin. Muutamien sairaanhoitopiirien alueella havaittu ilmaantuvuuden nousu voi THL:n tutkijoiden mukaan osittain selittyä diagnoosien kirjaamisen paranemisella.

Diabetesliittoon on tullut palautetta hoitoon pääsyn viiveistä ja myös diabeetikoille kohdentamamme kyselyt ovat antaneet viitteitä asiasta.

- Ihmisiä ei saisi nyt jättää yksin omahoitonsa kanssa, tuen tarpeita on varmasti patoutunut ja terveydenhuollon pitää pystyä vastaamaan niihin. Panostuksia terveyteen ja hyvinvointiin siis tarvitaan, kommentoi Diabetesliiton sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Laura Tuominen-Lozic THL:n sivuilla julkaistuja tietoja.

Lähde ja lisätietoja: THL, Pitkäaikaissairauksien diagnosointi väheni perusterveydenhuollossa vuonna 2020, raportti alkaa sivulta 9, Tiina Laatikainen, Katja Wikström, Miika Linna, Aapeli Leminen ja Teppo Repo

Lisätietoja myös IMPRO-blogissa 7.4.2021, Pitkäaikaissairauksien diagnosointi on vähentynyt koronaviruspandemian aikana terveydenhuollossa


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010