Ajankohtaista arkisto

19.8.2011

THL:n tiedote: Ympäristömyrkkyaltistus saattaa lisätä riskiä sairastua diabetekseen

Tyypin 2 diabetes on vakava kansantauti, jonka kehittymisen syitä ja mekanismeja ei vielä täysin tunneta. Perinteisten riskitekijöiden, kuten lihavuuden, liikunnan vähäisyyden tai epäterveellisen ruokavalion lisäksi ympäristömyrkkyaltistus saattaa lisätä riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Pysyvät orgaaniset ympäristömyrkyt eli POP-yhdisteet ovat joukko torjunta-aineita ja teollisuuskemikaaleja, joista monen käyttö on nykyään kielletty. Nämä yhdisteet kuitenkin hajoavat ympäristössä huonosti, ja kerran muodostuttuaan niistä on erittäin vaikea päästä eroon. Lisäksi POP-yhdisteet kertyvät ravintoketjussa ja ovat haitallisia terveydelle. Suomalaiset saavat suurimman osan POP-yhdisteistä kalasta.

POP-yhdisteiden tiedetään olevan suurina annoksina syöpävaarallisia. Ne aiheuttavat jo hyvin pieninä pitoisuuksina sukuelinten, hampaiden ja luuston kehityshäiriöitä. Nykyisin huolta aiheuttavat enemmänkin POP-yhdisteiden mahdolliset hormonaaliset vaikutukset sekä niiden yhteys diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän esiintymiseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tutkii POP-yhdisteiden ja tyypin 2 diabeteksen välistä yhteyttä Suomessa. Tutkimuksen kohderyhmä koostuu Helsingissä vuosina 1934–1944 syntyneistä noin 2000 henkilöstä. Kohderyhmä on erittäin soveltuva POP-yhdisteiden käyttöhistorian takia. Useiden POP-yhdisteiden pitoisuudet ympäristössä ja ihmisissä alkoivat lisääntyä 1940-luvulla ja olivat korkeimmillaan 1960-luvun lopulla.

Tutkimukseen valittiin kuusi erilaista POP-yhdistettä, jotka kuvastavat kukin oman yhdisteryhmänsä kokonaisaltistumista. Määritetyt yhdisteet oli valittu kuvaamaan altistusta klordaani- ja DDT-pestisideille, PCB-yhdisteille sekä bromatuille palonestoaineille.

Tutkimuksessa havaittiin, että niillä henkilöillä, jotka olivat altistuneet suurille pitoisuuksille kloorattuja torjunta-aineita, oli noin kaksinkertainen diabetesriski pienille pitoisuuksille altistuneisiin verrattuna. Yhdisteet, joilla havaittiin yhteys tyypin 2 diabetekseen, olivat oxyklordaani, trans-nonakloori ja DDE.

Tulos on samansuuntainen kuin maailmalla on havaittu aiemminkin. Vaikka näissä tutkimuksissa on havaittu yhteys ympäristömyrkkyjen ja diabeteksen välillä, se ei välttämättä tarkoita, että POP-yhdisteet aiheuttavat diabeteksen lisääntymistä, vaan asia voi aivan hyvin olla myös päinvastoin. On mahdollista, että diabeetikkojen aineenvaihdunta muuttuu niin, että POP-yhdisteiden eritys heikkenee tai niiden kertyminen lisääntyy. Tätä syy-seuraussuhdetta selvitetään parhaillaan tarkemmin useissa tutkimuksissa Suomessa ja muulla maailmassa.

Nykytiedon mukaan ihmisen kannattaa syödä kalaa POP-yhdisteistä huolimatta, sillä kala sisältää paljon terveydelle välttämättömiä ravintoaineita.

Tiedote THL:n sivuilla

Lue myös Reutersin artikkeli aiheesta (englanniksi)


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010