Ajankohtaista arkisto

29.10.2015

THL ja VRN: Makeis-, jäätelö- ja virvoitusjuomaverotusta tulee jatkaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN) suosittelevat, että makeis-, jäätelö- ja virvoitusjuomaveroa jatketaan ja verotus muutetaan terveysperusteiseksi koskemaan lisättyä sokeria. Samalla veron tasoa tulisi nostaa ja veropohjaa laajentaa.

Hallituksessa on vastikään sovittu makeisiin ja jäätelöön kohdistuvan veron poistamisesta. THL ja VRN ovat tästä huolissaan. Erityisesti nykyisessä heikkenevässä taloustilanteessa verotusta tulisi kohdistaa siten, että sillä tuetaan terveyden edistämistä ja kansantautien ehkäisyä, ja tätä kautta vähennetään terveydenhoidon kustannuksia. Suomessa väestön lihominen ja siitä johtuvien sairauksien yleisyys kuormittavat terveydenhoitoa ja lisäävät kansantaloudellista taakkaa.

Terveysperusteisessa sokeriverotuksessa verotus kohdistuisi tuotteeseen lisättyyn sokeriin. Julkisuudessa on annettu ymmärtää, että Suomessa olisi kova kiire poistaa nykyinen valmistevero EU-lainsäädännön vastaisena. Nykyisen makeis-, jäätelö- ja virvoitusjuomaveron muuttaminen terveysperusteiseksi poistaisi tämän lainsäädännöllisen ristiriidan. EU-lainsäädäntö kun ei estä  lisätyn sokerin lähteiden verottamista terveysperusteisesti.

Keväällä 2015 WHO suositti, että lisätyn sokerin osuus ruokavaliossa saisi olla korkeintaan 10 % syödyn energian määrästä, mieluiten 5 %. VRN:n suositus lisätyn sokerin saannista on korkeintaan 10 % kokonaisenergiasta.

Makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien lisäksi on muita tuotteita, joiden tulisi olla makeisveron piirissä. Veron laajentamista näihin tuotteisiin, esimerkiksi kekseihin, tulisi harkita. Myös veron tason korottaminen olisi perusteltua, jotta verotuksen vaikutukset olisi tehokkaammat.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Valtion ravitsemusneuvottelukunnan tiedote

Katso koko kannanotto

Lue aiheesta lisää THL:n johtajan Erkki Vartiaisen blogikirjoituksesta

Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010