Ajankohtaista arkisto

6.3.2012

THL: Äidinmaidonkorvikkeen insuliini näyttää vaikuttavan diabeteksen kehittymiseen

FINDIA-tutkimuksessa löydettiin yhteys lehmänmaidon insuliinin ja diabeteksen kehittymistä ennustavien autovasta-aineiden kehittymisen välillä. Eilen kansainvälisessä tiedelehdessä (Archives of Pediatric and Adolescent Medicine) julkaistujen tulosten mukaan insuliinivapaata äidinmaidonkorviketta saaneilla lapsilla oli kolmen vuoden ikään mennessä vähemmän diabeteksen kehittymistä ennustavia autovasta-aineita kuin lapsilla, jotka saivat tavallista äidinmaidonkorviketta. Lapset eivät saaneet tutkimusaikana mitään muitakaan lehmänmaitopitoisia tuotteita tai naudanlihaa.

Suomessa tehdyssä tutkimuksessa seurattiin autovasta-aineiden kehittymistä syntymästä aina kolmen vuoden ikään saakka. Tutkimukseen valittiin yli 1000 vastasyntynyttä, joilla oli todettuperinnöllinen alttius saada tyypin 1 diabetes. Lapset jaettiin satunnaisesti kolmeen eri ryhmään sen mukaan, millaista äidinmaidonkorviketta heille annettiin siinä tapauksessa, ettei täysimetys kuuden kuukauden ikään saakka ollut jostain syystä mahdollista. Äidinmaidonkorvikkeista yksi oli tavallinen lehmänmaitopohjainen korvike, yksi oli herapohjainen korvike, jossa valkuaisaineet oli pilkottu, ja yksi herapohjainen korvike, josta oli poistettu lehmänmaidon insuliini.

Lehmänmaidon yhteyttä tyypin 1 diabeteksen syntyyn on tutkittu jo pitkään. Aiemmissa tutkimuksissa on todettu lehmänmaidon isojen proteiinien pilkkomisen vähentävän autovasta-aineiden kehittymistä. FINDIA-tutkimuksessa selvitettiin ensimmäistä kertaa lehmänmaidon insuliinin vaikutusta diabetesriskiin professori Outi Vaaralan esittämän tutkimushypoteesin mukaisesti. Lehmän insuliini poikkeaa ihmisen insuliinista kolmen aminohapon suhteen, ja siksi immuunivaste lehmän insuliinia kohtaan on voimakkaampi kuin ihmisen omaa insuliinia kohtaan.

Imeväisen epäkypsä suoli reagoi herkemmin maidon insuliiniin

Vastasyntyneen suoli läpäisee alkuun vieraita proteiineja, jotka pääsevät näin verenkiertoon. Puolen vuoden ikään mennessä suoli kypsyy ja sen läpäisevyys laskee. Altistuminen lehmänmaidon insuliinille silloin, kun suoli on vielä epäkypsä, voi johtaa siihen, että elimistö oppii tulkitsemaan insuliinia kuin vierasta ainetta, jota vastaan on taisteltava. Hypoteesin mukaan prosessi voisi edetä vähitellen siten, että elimistö alkaa lopulta tuhota omia insuliinia tuottavia beetasoluja.

Tutkimuksessa lehmänmaidon insuliinia vältettiin puolen vuoden ikään saakka ja lapsia seurattiin kolmevuotiaiksi. Vaikka tutkimus osoitti insuliinivapaan korvikkeen vähentävän autovasta-aineiden kehittymistä, tarvitaan vielä lisänäyttöä, kuten pidempi lasten seuranta-aika ja mekanistisia tutkimuksia, jotta voidaan sanoa kyetäänkö lehmänmaidon insuliinia imeväisiässä välttämällä estämään tai hidastamaan autoimmuunireaktiota insuliinia tuottavia beetasoluja vastaan.

Lähde:

Outi Vaarala, Jorma Ilonen, Terhi Ruohtula, ym. Removal of Bovine Insulin from Cow’s Milk Formula and Early Initiation of Beta-Cell Autoimmunity in the FINDIA pilot study. Archives of Pediatric and Adolescent Medicine.

THL:n lehdistötiedote



Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010