Ajankohtaista arkisto

13.10.2017 14.27

Tarvitsen verensokerisensoroinnin, mutta en saa sitä, mitä teen?

sensori matala
Verensokerin mittaustekniikka kehittyy reipasta vauhtia, mutta uusin tekniikka ei ole tasavertaisesti diabeetikoiden saatavilla. Ongelma korostui, kun saataville tuli lähiluettava kudossokerisensori, jonka monet diabeetikot ovat kokeneet erinomaiseksi avuksi ja helpotukseksi tiheään verensokerin mittaamiseen.

Diabetesliiton näkemyksen mukaan flash-sensoroinnista tai jatkuvasta sensoroinnista hyötyvät käytännössä kaikki monipistoshoidossa olevat diabeetikot, jotka ovat motivoituneet käyttämään menetelmää.

Suomalaisen tutkimuksen mukaan flash-sensorointi parantaa tyypin 1 diabeetikoiden hoitotasapainoa nopeasti ja vaikutus on pitkäkestoinen. *

Lääkärin määräämä hoitotarvike pitää saada

Kun lääkäri katsoo kudossokeria mittaavan laitteen diabeetikolle tarpeelliseksi hoitotarvikkeeksi, hänen tulee kirjata se hoitosuunnitelmaan. Tällöin diabeetikko saa tarvikkeet maksutta kunnan hoitotarvikejakelusta.

Jos diabeetikko ei saa hoitosuunnitelmaan kirjattua hoitotarviketta, rikotaan lakia. Siitä voi kannella aluehallintovirastoon. Valmiit ohjeet ovat aluehallintoviraston verkkosivuilla: www.avi.fi > valitse ylävalikosta Oikeusturva > ja sieltä Kantelu.

Terveydenhuoltolaki velvoittaa kunnan antamaan potilaalle maksutta hoitotarvikkeet, kun ne sisältyvät hoitosuunnitelmaan.

Entä jos lääkäri ei määrää?

Entä jos lääkäri ei määrää sensoroivaa laitetta, vaikka se olisi tarpeellinen? Lääkäri voi joutua valitsemaan, ketkä potilaat hyötyvät uudesta tekniikasta eniten. Muutosta lääkärin toimintaan voi hakea potilaslain mukaisella muistutuksella.

Potilaslain mukaan potilaalla on oikeus laadultaan hyvään terveyden- ja sairaanhoitoon. Potilaan mielipide tulee selvittää ennen hoidon toteuttamista. Vaikka potilasta on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan, hänellä ei kuitenkaan ole oikeutta saada mitä tahansa haluamaansa hoitoa vaan päätöksen hoidon toteuttamisesta tekee aina lääkäri.

Annettava hoito tulee kuitenkin arvioida yksilöllisen lääketieteellisen tarpeen mukaisesti. Hoitotarvikkeita ei voi evätä hallinnollisella määräyksellä joka ei salli yksilöllistä harkintaa.

Hoitoonsa tai kohteluunsa tyytymättömän tulee ensin ottaa asia puheeksi hoitavan lääkärin kanssa. Jos se ei auta, seuraavaksi voi tehdä vapaamuotoisen kirjallisen muistutuksen hoitavan yksikön johtajalle. Muistutus on käsiteltävä ja siihen vastattava kohtuullisessa ajassa.

Ellei muistutusmenettely johda tulokseen, voi tehdä aluehallintovirastolle kantelun. Tarvittaessa muistutuksen teossa ja kantelussa opastaa potilasasiamies. Hänen yhteystietonsa selviävät omasta hoitoyksiköstä.

Diabetesliitto toimii sensoroivien laitteiden yhdenvertaisen saatavuuden puolesta

Verensokerin mittaaminen ei ole insuliinihoitoiselle diabeetikolle valinnaista. Nykyaikaisen elämää välittömästi ylläpitävän insuliinihoidon toteuttamisessa tiheä verensokerin mittaaminen on välttämätöntä.

Silloin kun tutkitusti hyväksi havaittu tarvike tulee markkinoille ja laajasti potilaiden käyttöön, se on syytä sisällyttää hoitotarvikevalikoimaan. Paremmat diabeteksen hoitotulokset tuottavat yhteiskunnalle rahallista säästöä ja vähentävät inhimillistä kärsimystä.

Diabetesliitto tekee työtä sensoroinnin tasa-arvoisen saatavuuden puolesta. Olemme muun muassa olleet yhteydessä sosiaali- ja terveysministeriöön, käsitelleet asiaa eduskunnan diabetesryhmässä, nostaneet teeman kuntavaaliteemaksemme, keskustelleet maahantuojan kanssa verkkomyynnin mahdollisuudesta ja antaneet lausunnon uuden Käypä hoito -suosituksen sensorointia käsittelevään osaa.

Diabeetikot ja diabetesyhdistykset voivat vaikuttaa aktiivisesti omalla alueellaan sensoroinnin saatavuuden parantamiseksi.

* Rönnemaa, Järveläinen, Nousiainen, Ahtiainen, Risku, Soinio, Lahtela (2017) Suomalaiset koekäyttäjät hyötyivät flash-sensoroinnista, Diabetes ja lääkäri 3/2017, Suomen Diabetesliitto


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010