Ajankohtaista arkisto

3.5.2021

Taklaa rasvamaksa oikealla ravitsemuksella – Maksaviikkoa vietetään 3.–7.5.

Noin miljoonan suomalaisen maksa on rasvoittunut. Syynä on usein ylipaino ja liikkumattomuus. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa Maksaviikolla 3.–7.5., että rasvamaksan taklaa parhaiten terveillä elintavoilla eli painonpudotuksella, liikkumalla ja karsimalla ravinnosta turhat sokerit ja höttöhiilarit sekä tyydyttyneen rasvan.

Joka neljäs aikuinen sairastaa rasvamaksaa. Heistä joka viidennellä maksan rasvoittuminen on edennyt maksatulehdukseksi, joka voi johtaa maksakirroosiin ja maksasolusyöpään. Rasvamaksa on maksasolusyövän tärkein syy.

Rasvamaksan taustalla on useimmiten vyötärölihavuus, mutta myös normaalipainoisen maksa voi olla rasvoittunut.

Rasvamaksan parasta hoito on elintapojen muutos terveellisempään suuntaan pudottamalla painoa, oikealla ruokavaliolla ja lisäämällä liikuntaa. Ruokavalion muutoksessa on hyvä kiinnittää ensin huomiota sokerin ja hiilihydraattien määrään ravinnossa.

Vähennä sokerin ja tyydyttyneen rasvan määrää

Rasvamaksan ehkäisyssä ja hoidossa on oleellista vähentää lisätyn sokerin käyttöä sen kaikissa muodoissa. Varsinkin nestemäisessä muodossa olevaa sokeria eli sokeria sisältäviä hiilihappopitoisia virvoitusjuomia tai mehuja olisi syytä välttää kuten myös energiatiheitä fruktoosilla makeutettuja energiajuomia.

On hyvä muistaa, että sokeria on runsaasti myös monissa jugurteissa ja muroissa. Kaupassa kannattaa ottaa tavaksi tutustua tuotteiden ravintosisältötaulukoihin ja valita itselle sopivat tuotteet ruokakoriin.

Ravinnosta saatavan rasvan laatu on keskeinen tekijä rasvamaksataudin hoidossa.

Tyydyttyneen rasvan eli eläinrasvojen käyttö rasvoittaa maksaa. Myöskään kookosöljy ei ole hyväksi maksalle. Suositeltavimpia rasvan lähteitä ovat kerta- ja monityydyttymättömiä rasvahappoja sisältävät tuotteet kuten oliivi-, rypsi- tai auringonkukkaöljy ja rasvainen kala.

Päivittäisessä ruokavaliossa kannattaa vähäkuituiset valkoinen leipä ja riisi korvata esimerkiksi rukiilla, ohralla ja kauralla. Kasviksia, marjoja ja hedelmiä kannattaa syödä jopa 800 grammaa päivässä suomalaisen 500 gramman suosituksen sijaan.

Erittäin vähähiilihydraattinen ruokavalio voi oikein toteutettuna vähentää joillakin henkilöillä nopeasti maksan rasvoittumista, mutta ei ole vielä riittävästi näyttöä onko se terveellinen pitkään toteutettuna.

Vaikka alkoholin käyttö olisi muuten vähäistä, humalahakuinen juominen kerran viikossa tai jopa vain kerran kuukaudessa, lisää sidekudoksen kertymistä maksaan. Jos rasvamaksa on edennyt jo pitkälle, alkoholinkäyttö tulisi lopettaa kokonaan.

Maksaviikolla tietoa ravinnon vaikutuksesta maksaan

Munuais- ja maksaliitto järjestää Maksaviikolla kaksi etäluentoa verkossa. Uusinta maksatietoa voi kuunnella turvallisesti vaikka kotisohvalta.

Maanantaina 3.5. klo 18–19 järjestettävän luennon aihe on "Miten ravinto vaikuttaa maksaterveyteen".  Luennolla ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo, miten ravinto vaikuttaa maksaan, ovatko ravintolisät tarpeellisia ja miten rasvamaksaa voi hoitaa ruokavaliolla.

Osallistumislinkki julkaistaan sivulla www.maksa.fi/maksaviikko.

Torstaina 6.5. klo 18–19 luennon aiheena on "Kun maksa sairastaa". Luennolla erikoislääkäri Timo Blomster, OYS, kertoo maksan toiminnasta ja sen tehtävistä sekä yleisimmistä maksasairauksista kuten rasvamaksasta ja maksakirroosista. Blomster valottaa, miten maksan toiminnan heikkeneminen vaikuttaa terveyteen.

Osallistumislinkki tulee sivulle www.maksa.fi/maksaviikko.



Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010