Ajankohtaista arkisto

11.9.2019

Syyskuun Diabetes ja lääkäri -lehti: Terveydenhuollon pelisäännöt murroksessa

Syyskuun Diabetes ja lääkäri -lehti etsii vastauksia kysymyksiin, miltä terveydenhuollon tulevaisuus näyttää ja miksi Findiabkids onnistui parantamaan lasten ja nuorten hoitoa.

Lehden haastattelussa visionääri, diplomi-insinööri Risto Linturi pohtii terveydenhuollon tulevaisuuskuvia ja sitä, miten tekninen kehitys muuttaa lääkärin roolia. Teknologiset harppaukset ja uudet keksinnöt mullistavat väistämättä terveydenhuollon.

- Tässä myllerryksessä lääkärin rooli tulee muuttumaan. Vastuu siirtyy yhä enenevässä määrässä potilaille itselleen, kommentoi visionääri, diplomi-insinööri Risto Linturi uuden tekniikan seurauksia Diabetes ja lääkäri -lehden haastattelussa.

Hän ottaa esimerkiksi sovelluskaupasta ladattavan sovelluksen, jolla kuka tahansa voi itse kuvata silmänpohjansa. Sovellus on Linturin mukaan käytössä ainakin Yhdysvalloissa.

Uteliaat ja kokeilunhaluiset saavat uuden teknologian myötä käyttöönsä työkaluja ja menetelmiä, joita he voivat testata itseensä ilman terveydenhuoltoa ja lääketeollisuutta. Linturi uskoo, että verkkoon syntyy lääkinnällisten ja ravitsemuksellisten kokeilujen tietosanakirja, jonka laatu paranee vähitellen kuten on käynyt Wikipedialle.

Lue lisää Linturin visioista Diabetes ja lääkäri -lehdestä: Mitkä keksinnöt haastavat yleiset hoitosuositukset? Mitä hyötyä digitaalisesta kaksosesta on meille?

Miksi Findiabkids onnistui?

Uudet tekniset apuvälineet voivat helpottaa elämää, mutta aina ne eivät johda parempiin hoitotuloksiin. Hoitovälineiden teknisistä edistysaskeleista huolimatta diabetesta sairastavien lasten ja nuorten hoitotasapainot eivät ole parantuneet odotetusti. Syyskuun Diabetes ja lääkäri -lehti kertoo, että Findiabkids-koulutusohjelma lähestyi ongelmaa uudesta näkökulmasta ja onnistui kirittämään hoitopaikat parempiin hoitotuloksiin.

Onnistuminen oli monen tekijän summa, ilmenee Diabetes ja lääkäri -lehden artikkelista. Findiabkids-koulutusohjelman aikana diabetesta sairastavia lapsia ja nuoria hoitavat moniammatilliset tiimit miettivät itse, miten ne voisivat kehittää toimintaansa, kuulivat toistensa kokemuksista, kokeilivat eri toimintamalleja ja ottivat niistä tuloksellisimmat osaksi arkeaan.

Vuorovaikutustaitojen parantamisella oli keskeinen merkitys: osallistujat kokivat, että sekä tiimin jäsenten välinen että perheiden ja hoitoon osallistuvien välinen kommunikaatio syveni. Yhteisten tavoitteiden ja toimintatapojen lisäksi hoitopaikat yhtenäistivät termejä – kiinnittivät huomiota siihen, että asioista puhutaan tiimissä samoin sanoin, ”samalla kielellä”.  

Findiabkids osoitti, että diabetesta sairastavia lapsia ja nuoria hoitavilla on palava into kehittää työtänsä. Kiinnostus koulutusohjelmaa kohtaan on ollut suuri, ja koulutukset jatkuvat syksyllä 2019. Lue lisää Diabetes ja lääkäri -lehdestä.

Syyskuun Diabetes ja lääkäri -lehdessä lisäksi

Lue Diabetes ja lääkäri -lehteä maksutta verkossa

Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010