Ajankohtaista arkisto

10.9.2021

Syyskuun Diabetes ja lääkäri -lehti: Insuliinin keksijöiden kuuma kesä laboratoriossa

Lue Diabetes ja lääkäri -lehden syyskuun numerosta, mitä tapahtui Toronton yliopiston laboratoriossa kesällä 1921.

Frederick Banting, Charles Best ja John MacLeod esittelivät insuliiniin liittyvät tutkimuksensa ensimmäisen kerran julkisesti Toronton yliopiston henkilökunnasta ja opiskelijoista koostuneelle ryhmälle 14. marraskuuta 1921. Nykyisin samana päivänä vietetään Maailman diabetespäivää, ja päivä on myös Bantingin syntymäpäivä.

Insuliinin keksimistä sata vuotta sitten on kuvailtu usein jännitysnäytelmäksi, jonka aineksia ovat suurten draamojen tapaan kärsimys, kunnianhimo ja väärinkäsitykset. Tarinan sankarina on yleensä pidetty lääkäri Bantingia ja konnan roolin on saanut hänen esimiehensä, professori Macleod.

- Viime aikoina tapahtumia on alettu tulkita toisin, ja päähenkilöistä on syntynyt huomattavasti moniulotteisempi kuva – voidaan puhua jopa Macleodin kunnianpalautuksesta, artikkelin kirjoittaja, lääketieteen tohtori Mikko Lehtovirta sanoo.

Tutkijana kokematon Banting näyttäytyy sodan traumatisoimana ja alemmuudentuntoisena miehenä. Päähenkilöiden välejä leimaa luottamuksen puute, joka johtaa yhteenottoihin. Opiskelija Charles Best joutuu raskaaseen sovittelijan rooliin.

Eteenpäin yrityksen ja erehdyksen kautta

Lehtovirta kuvaa artikkelissaan yksityiskohtaisesti niitä vaiheita, joiden kautta työ kuumassa, koe-eläinten eritteille lemuavassa laboratoriossa etenee.

- Aikakauden tutkimusmenetelmät eivät läpäisisi nykyisiä eettisiä vaatimuksia. Koe-eläimille aiheutettiin tarpeetonta kärsimystä, tutkimus oli heppoisesti suunniteltua ja tulosten tulkinta puolinaista, hän kirjoittaa.

Elokuun loppuun mennessä Banting ja Best olivat onnistuneet eristämään insuliinin haimauutteesta ja osoittaneet, että koiran korkeaa verensokeria voitiin uutteen avulla alentaa. Macleod kuitenkin epäili heidän saavutuksiaan ja oli sitä mieltä, että he olivat hänen tehneet tarpeeksi. Heidän oli aika luovuttaa laboratorio muille.

Insuliinihoidon keksimisestä kertova artikkeli julkaistaan Diabetes ja lääkäri -lehdessä kahdessa osassa. Toinen osa, jossa kerrotaan muun muassa ensimmäisistä insuliinilla tehdyistä ihmiskokeista, julkaistaan joulukuun numerossa 4/2021. Koko artikkeli lyhentämättömänä kirjallisuusluetteloineen on luettavissa täällä.

Syyskuun Diabetes ja lääkäri -lehden 3/2021 muita aiheita:

  • Diabeteslääkkeet ja syöpä – Mitä väestötutkimusten pohjalta tiedetään diabeteksen hoidossa käytettyjen lääkkeiden ja eri syöpien välisestä yhteydestä?
  • Hermokasvutekijä MANF ja diabetes – Helsingin yliopistossa on käynnistymässä mielenkiintoinen tutkimus, jossa lopullisena tavoitteena on kehittää beetasoluja elvyttävä lääke tyypin 1 ja tyypin 2 diabeteksen hoitoon.
  • D-vitamiini ja tyypin 1 diabetes – Mitä DIPP-tutkimuksen aineiston pohjalta on pääteltävissä?
  • Miten tukea tyypin 1 diabetesta sairastavien voimavaraistumista? – Diabeteshoitajien palstalla kerrotaan hoidonohjauskeskustelun sisältöä käsittelevän potilaskyselyn tuloksista.

Lue Diabetes ja lääkäri -lehti maksutta:


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010