Ajankohtaista arkisto

8.4.2011

Sydänviikko alkaa sunnuntaina: Tunne arvosi

Valtakunnallista Sydänviikkoa vietetään 10.–17.4.2011. Sydänviikkoa on vietetty joka vuosi yli 20 vuoden ajan. Nykyään Sydänviikkoa organisoi sydänyhteisö, eli Suomen Sydänliitto jäsenjärjestöineen.

Yli 200 paikallista sydänyhdistystä viettää Sydänviikkoa erilaisten tempausten ja tapahtumien merkeissä. Ruohonjuuritasolla järjestetään esimerkiksi terveysneuvonta- ja mittaustilaisuuksia sekä kauppatapahtumia. Vuosittain sydänjärjestöjen terveysneuvontatilaisuuksiin osallistuu noin 200 000 henkilöä.

- Sydänyhdistysten läsnäolo apteekeissa, kauppakeskuksissa ja muissa tapahtumapaikoissa mahdollistaa suoran yhteyden ihmisiin. Vakiintunut yhteistyö terveyskeskusten, päiväkotien, seurakuntien ja eri järjestöjen kanssa kertoo sydänyhteisön yhteiskunnallisesta painoarvosta, pohtii Sydänliiton järjestöpäällikkö Timo Ruoko. Sydänliitolla on lähes 80 000 jäsentä joista noin 10 prosenttia toimii aktiivisesti sydänyhdistyksissä.

Sydänviikko muistuttaa terveellisten elintapojen merkityksestä ja tänä vuonna sen teema on Tunne arvosi. Jokaisen kannattaa selvittää perusterveyttä määrittävät arvonsa mittauksin. Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan kohonnut verenpaine on kolmanneksi suurin terveysongelma maailmassa – nälän ja tupakoinnin jälkeen.

Suomessa yli puolella miljoonalla ihmisellä on sairausvakuutuksen erityiskorvausoikeus kroonisen verenpainetaudin lääkehoitoon. Kohonnut verenpaine ei näy eikä tunnu, sen saa selville vain mittaamalla.

Huomattavastikaan kohonnut verenpaine ei yleensä aiheuta oireita. Jokaisen on siis tiedettävä verenpainearvonsa. Ihanteellinen verenpaine on alle 120/80 mmHg (elohopeamillimetriä). Normaaleina pidetään vielä arvoja alle 130/85 mmHg. Verenpaine on kohonnut, kun arvot ylittävät 140/90 mmHg. Kohonnutta verenpainetta hoidetaan aina elintavoilla, tarvittaessa myös lääkkeillä.

- Elintavoilla voi vaikuttaa sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin. Maailman terveysjärjestön mukaan 80 prosenttia sepelvaltimotaudista ja 90 prosenttia tyypin 2 diabeteksesta olisi ehkäistävissä terveellisillä elintavoilla eli tupakattomuudella, terveellisellä ruokavaliolla, riittävällä liikunnalla ja painonhallinnalla, kertoo Sydänliiton kehittämispäällikkö Marjaana Lahti-Koski.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010