Ajankohtaista arkisto

17.10.2016

Suositukset metformiinin käytöstä munuaisten vajaatoiminnan yhteydessä päivitetään

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea tiedottaa, että Euroopan lääkevirasto (EMA) on arvioinut, että metformiinia sisältäviä lääkevalmisteita voi käyttää tyypin 2 diabetespotilaille, joilla on kohtalainen munuaisten vajaatoiminta.

Valmisteiden tuoteinformaatioon tulee päivitys vasta-aiheesta, annosteluohjeista, seurannasta ja varotoimista potilaille, joilla on munuaisten vajaatoiminta.

Tähän saakka kohtalainen tai vaikea munuaisten vajaatoiminta on ollut metformiinin käytön este. Metformiini voi lisätä harvinaisen, mutta vaarallisen haittavaikutuksen, maitohappoasidoosin, ilmaantuvuutta. Munuaisten vajaatoiminta lisää maitohappoasidoosin vaaraa.

Tarkka annostelu ja seuranta tärkeitä

Tieteellisen kirjallisuuden, kliinisten tietojen, epidemiologisten tutkimusten ja voimassa olevien hoitosuositusten perusteella EMA on päätellyt, että suuri osa munuaisten kohtalaista vajaatoimintaa sairastavista diabetespotilaista voisi hyötyä metformiinihoidosta.

Tarkoilla annosteluohjeilla sekä seurannalla ennen hoidon aloittamista ja hoidon aikana pyritään vähentämään mahdollinen lisäriski niin pieneksi kuin suinkin mahdollista. Vaikea munuaisten vajaatoiminta (GFR<30 ml/min) on jatkossakin metformiinin käytön este.

Kuivuminen esimerkiksi kuumetaudin, oksentelun ja ripulin aikana altistaa maitohappoasidoosille. Metformiinia käyttävien tulee näiden sairauksien yhteydessä ottaa yhteyttä lääkäriin tai diabeteshoitajaa, metformiinin käytön tauottaminen lyhyeksi ajaksi voi tällöin olla aiheellista. Myös runsas alkoholin käyttö lisää riskiä maitohappoasidoosille.

Lähde: Fimean tiedote

EMA:n tiedote (englanninkielinen)

Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010