Ajankohtaista arkisto

16.6.2021

Suomessa on tehty jo yli 600 munuaisensiirtoa - siirrettävistä munuaisista on pulaa

Suomalaisista 96 prosenttia tietää, että toisen munuaisensa voi luovuttaa toisen ihmisen sairauden hoitoon. Yhdeksän kymmenestä olisi myös valmis luovutukseen, selviää Munuais- ja maksaliiton teettämästä kyselytutkimuksesta. Suomessa on tehty jo 600 munuaisensiirtoa elävältä luovuttajalta.

Keväällä Suomessa tehtiin 600. munuaisensiirto elävältä luovuttajalta. Näistä viidesosa on tehty neljän viimeisen vuoden aikana. Munuaisensiirtoja elävältä luovuttajalta on tehty Suomessa vuodesta 1964 lähtien. Kaikki elinsiirrot on keskitetty HUS:n sairaaloihin.

Munuaisten toimintaa voidaan korvata dialyysihoidolla, mutta munuaisensiirto parantaa merkittävästi saajansa elämänlaatua ja -ennustetta. Suurin dialyysihoitoon johtava syy on tyypin 2 tai tyypin 1 diabetes.

Suomessa on tehty viime vuosina noin 20 munuaisensiirtoa vuodessa elävältä luovuttajalta. Tämän vuoden toukokuun loppuun mennessä munuaisensiirtoja elävältä luovuttajalta oli kuitenkin tehty jo 22. Ennusteen mukaan tänä vuonna HUS:ssa tehdään 45 munuaisensiirtoa elävältä luovuttajalta.

Yli 450 ihmistä odottaa jatkuvasti pääsyä munuaisensiirtoon. Vuosittain siirtoja tehdään noin 250. Siirrettävistä munuaisista on jatkuva pula. Keskimäärin uutta munuaista joutuu odottamaan kaksi vuotta.

Terve täysi-ikäinen voi luovuttaa

Käytännössä kaikki suomalaiset (96 %) tietävät, että toisen munuaisensa voi luovuttaa toisen ihmisen sairauden hoitoon, selviää Munuais- ja maksaliiton gallupkyselyssä. Yhdeksän kymmenestä (90 %) olisi myös valmis luovuttamaan munuaisen läheiselleen.

Terve täysi-ikäinen ihminen voi luovuttaa toisen munuaisensa. Munuaisen saaja voi olla omainen, mutta vuoden 2019 lakimuutoksen myötä saaja voi olla myös kaukaisempi sukulainen, ystävä tai jopa tuntematon ihminen. Suurin osa luovuttajista on kuitenkin edelleen sukulaisia.

- Esimerkiksi puolisolle luovutuspäätös on usein helppo, koska munuaisensiirto vaikuttaa pariskunnan koko elämään. Arki muuttuu helpommaksi ja vaikka mökkeily ja matkailu on taas mahdollista, kun puoliso ei tarvitse kuormittavaa dialyysihoitoa, sanoo Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.

Munuaisen luovuttajan tulee olla terve, eikä hänellä saa olla pitkäaikaisia sairauksia tai lääkehoitoja. Munuaisten rakenteen ja toiminnan tulee olla normaali. Munuaisen luovutus on turvallinen toimenpide huolellisesti tutkituille luovuttajille.

- Munuaisensiirtoon elävältä luovuttajalta liittyy useita etuja aivokuolleelta luovuttajalta tehtyyn siirtoon verrattuna. Munuaisensiirtoa tarvitseva saa tutkitusti terveen munuaisen ja leikkaus voidaan tehdä ennalta suunniteltuna ajankohta, kertoo nefrologian erikoislääkäri, dosentti Ilkka Helanterä HUS:n Vatsakeskuksesta.

Munuaisen luovutus perustuu aina vapaaehtoisuuteen ja haluun auttaa läheistä.

Munuais- ja maksaliiton tilaamaa Kansalaisten käsitykset elinluovutuksesta -galluptutkimusta varten haastateltiin 1 004 suomalaista Kantar TNS:n puhelintutkimuksen yhteydessä 15.–26.3.2021 välisenä aikana.

Lähde: Munuais- ja maksaliitto 16.6.2021



Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010