Ajankohtaista arkisto

8.11.2010

Suomen Diabetesliitto: Diabetesta sairastavien alkuhoitoa ja ensitiedon saantia parannettava

Kansainvälisen diabetesliiton ja YK:n maailmanlaajuista teemapäivää vietetään 14. marraskuuta yli 160 maassa. Diabetesta sairastavia on jo 300 miljoonaa. Edellisten vuosien tapaan päivä näkyy konkreettisesti esimerkiksi sinisiksi valaistuina julkisina rakennuksina tai sinisinä kynttilöinä tai valoina tai sinisinä pukineina. Siniseksi valaistuina hohtaa yli sata merkittävää kohdetta kautta maailman. Maailman diabetespäivää vietetään kohta 90 vuotta täyttävän insuliinihoidon toisen keksijän Frederick Bantingin syntymäpäivänä.
 
Suomen Diabetesliitto vetoaa Maailman diabetespäivänä terveydenhuoltoon diabetesta sairastavien paremman hoidonohjauksen ja kuntoutuksen puolesta. Yhä enemmän kertyy tutkimustietoa tehokkaan alkuhoidon merkityksestä tuleville vuosille diabeteksen kanssa.

- Jotta diabetesta sairastava läheisineen saisi hyvän startin hoitoon, pitäisi heti sairastumisvaiheessa järjestää ensitietokursseja tai –ryhmiä. Myöhemminkin hoidossa ovat ratkaisevia yhteistyö hoitopaikan kanssa, riittävä hoidonohjaus ja omahoidon tuki, korostaa Diabetesliiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka.

Esimerkiksi Espoon terveyskeskuksessa on Ilanne-Parikan mukaan kehitetty viime vuosina paljon diabeetikkojen hoitoa, ja uuteen hoitomalliin kuuluu muun muassa esitietokysely heti hoitosuhteen alussa ja vuosikäynneillä sekä pitkäjänteinen hoito- ja kuntoutussuunnitelma ja ryhmäohjaus.

Ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka neuvoo diabeetikoita valmistautumaan hyvin kullekin vastaanottokäynnille.
 
- Kannattaa miettiä valmiiksi ja vaikka kirjata muistilapulle, mikä hoidossa askarruttaa. Hoitajalle tai lääkärille on syytä kertoa rohkeasti omat tuntemukset, näkemykset ja toiveet. Yhdessä kannattaa sopia lyhyen ja pidemmän aikavälin hoitotavoitteista ja huolehtia, että seurantakäyntejä on yksilöllisesti tarvittava määrä vuodessa.

- Diabetesliiton ja diabetesyhdistysten keskeistä omaa toimintaa on tarjota vertaistukea kaikille diabetesta sairastaville läheisineen iästä ja diabetestyypistä riippumatta. Yhdistyksillä on luentotilaisuuksia, päivityspäiviä, kerhoja ja ryhmiä sekä virkistystoimintaa. Ellei tällaista toimintaa ole omalla paikkakunnalla, voi tehdä aloitteen vertaistuen käynnistämiseksi, kertoo Diabetesliiton järjestöjohtaja Janne Mikkonen ja muistuttaa, että Diabetesliiton verkkosivuilla toimii myös vertaistukea antava aktiivinen keskustelupalsta.

Diabeetikoiden kuntoutuksessa on runsaasti kehitettävää, ja oman panoksensa siihen on jo 30 vuoden ajan antanut Diabetesliiton oma kurssikeskus Tampereella. Diabeteskeskuksessa käy kursseilla vuosittain toista tuhatta eri-ikäistä diabeetikkoa.

Maailman diabetespäivän viettoon voi tutustua ja seurata myös verkossa: www.worlddiabetesday.org, www.twitter.com/wdd, www.facebook.com/pages/Brussels-Belgium/World-Diabetes-Day, www.youtube.com/worlddiabetesday ja www.flickr.com/groups/WDD.


Lisätietoa:
  • Diabetesliiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka, p. 03 2860 201
  • Diabetesliiton järjestöjohtaja Janne Mikkonen, p. 050 3106608
  • Diabetesliiton viestintä:  p. 03 2860 222 – Tarja Sampo, p. 03 2860 431 – Johanna Häme-Sahinoja
  • MDP Diabetesliiton verkkosivuilla


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010