Ajankohtaista arkisto
Suomalaistutkimus: Kehon rasvan määrän lasku vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä enemmän kuin lihaskunnon parantuminen
Kehon rasvaprosentin pieneneminen vaikuttaa paljon voimakkaammin
sydän- ja verisuonitautien sekä diabeteksen riskiin kuin lihaskunnon
parantuminen. Lihaskunnon kohentuminen ei yksin pienennä sydän- ja
verisuonitautien riskiä, vaan kehon rasvaprosentin pienenemisellä on
myös siinä merkitystä.
Tulokset selviävät tuoreesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Oulun yliopiston tutkimuksesta, jossa seurattiin Sodankylän Jääkäriprikaatin alokkaita palvelusjakson ajan.
- Aiemminkin on tiedetty, että muutos kehon rasvan määrässä vaikuttaa useiden kansantautien riskitekijöiden tasoihin, kuten kolesteroliin. Aiemmissa tutkimuksissa on kuitenkin ollut hankalaa erottaa toisistaan kehon koostumuksessa samanaikaisesti tapahtuvat rasvaprosentin ja lihaskunnon muutokset, toteaa tästä tutkimuksesta vastannut, THL:n tutkimusprofessori Markus Perola.
Tutkimuksessa 664:ltä
miespuoliselta alokkaalta otettiin verinäytteet pian palvelukseen
astumisen jälkeen ja 6, 9 tai 12 kuukauden kuluttua palveluksen
alkamisesta. Tutkittavat suorittivat tutkimuksen alussa ja lopussa myös
lihaskuntoa mittaavia testejä, ja heiltä mitattiin kehon
rasvaprosentti.
Usein
tutkimuksissa tutkimushenkilöiden toisistaan poikkeavat elintavat voivat
vaikeuttaa tutkimusasetelmaa.
- Sodankylän Jääkäriprikaatin aineisto on ideaali tällaisille tutkimuksille. Maailmanlaajuisestikaan ei ole montaa aineistoa, jossa tutkittavat elävät vähintään puoli vuotta näin yhtenäisessä ympäristössä, Perola sanoo.
Lue lisää THL:n tiedotteesta 30.1.2019