Ajankohtaista arkisto

1.2.2019

Suomalaistutkimus: Kehon rasvan määrän lasku vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä enemmän kuin lihaskunnon parantuminen

Kehon rasvaprosentin pieneneminen vaikuttaa paljon voimakkaammin sydän- ja verisuonitautien sekä diabeteksen riskiin kuin lihaskunnon parantuminen. Lihaskunnon kohentuminen ei yksin pienennä sydän- ja verisuonitautien riskiä, vaan kehon rasvaprosentin pienenemisellä on myös siinä merkitystä.

Tulokset selviävät tuoreesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Oulun yliopiston tutkimuksesta, jossa seurattiin Sodankylän Jääkäriprikaatin alokkaita palvelusjakson ajan.

- Aiemminkin on tiedetty, että muutos kehon rasvan määrässä vaikuttaa useiden kansantautien riskitekijöiden tasoihin, kuten kolesteroliin. Aiemmissa tutkimuksissa on kuitenkin ollut hankalaa erottaa toisistaan kehon koostumuksessa samanaikaisesti tapahtuvat rasvaprosentin ja lihaskunnon muutokset, toteaa tästä tutkimuksesta vastannut, THL:n tutkimusprofessori Markus Perola

Tutkimuksessa 664:ltä miespuoliselta alokkaalta otettiin verinäytteet pian palvelukseen astumisen jälkeen ja 6, 9 tai 12 kuukauden kuluttua  palveluksen alkamisesta. Tutkittavat suorittivat tutkimuksen alussa ja lopussa myös lihaskuntoa mittaavia testejä, ja heiltä mitattiin kehon rasvaprosentti.

Usein tutkimuksissa tutkimushenkilöiden toisistaan poikkeavat elintavat voivat vaikeuttaa tutkimusasetelmaa.

- Sodankylän Jääkäriprikaatin aineisto on ideaali tällaisille tutkimuksille. Maailmanlaajuisestikaan ei ole montaa aineistoa, jossa tutkittavat elävät vähintään puoli vuotta näin yhtenäisessä ympäristössä, Perola sanoo.

Lue lisää THL:n tiedotteesta 30.1.2019


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010