Ajankohtaista arkisto

11.3.2021

Suojaa munuaisiasi terveillä elintavoilla

Munuais- ja maksaliitto muistuttaa tänään Maailmaan munuaispäivänä 11.3., että terveillä elintavoilla suojaa myös munuaisiaan.

Arviolta kymmenesosalla suomalaisista on jonkin asteinen munuaisten vajaatoiminta. Tyypin 1 tai tyypin 2 diabetesta tai verenpainetautia sairastavilla munuaisten vajaatoiminta on vielä yleisempää.

Munuaiset ovat ihmiselle elintärkeät. Ne poistavat kehosta nestettä ja kuona-aineita sekä säätelevät verenpainetta. Munuaiset ohjaavat punasolujen muodostumista ja aktivoivat D-vitamiinia.

Munuaisia vahingoittavat diabetes, kohonnut verenpaine ja verisuonten kalkkeutuminen. Munuaisten vajaatoimintaa aiheuttavat myös perinnölliset munuaissairaudet tai munuaisten tulehdustaudit.  

– Jo olemassa olevien perussairauksien kuten kohonneen verenpaineen, diabeteksen ja veren rasvahäiriöiden hyvä hoito suojaa munuaisia ja hidastaa mahdollisten munuaismuutosten etenemistä, sanoo nefrologian ylilääkäri, dosentti Agneta Ekstrand HUSista.

Munuaisten kuntoa hyvä seurata

Terveelliset elämäntavat ovat hyväksi myös munuaisille. Liikunta, vähäsuolainen ruokavalio ja tupakoimattomuus ehkäisevät verenpainetautia, ylipainoa ja diabetesta.

Ylipaino lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, nostaa verenpainetta ja huonontaa veren rasva-arvoja. Liikunta auttaa painonhallinnassa, laskee verenpainetta ja korjaa veren rasva-arvoja. Runsas suolan käyttö nostaa verenpainetta ja kuormittaa munuaisia, sydäntä ja verisuonia. Tupakointi ja runsas alkoholin käyttö aiheuttavat verisuonten muutoksia, nostavat verenpainetta ja vaurioittavat munuaiskudosta heikentäen munuaisen toimintaa.

– Munuaisia voi suojata myös välttämällä munuaisille haitallisia aineita ja lääkkeitä. Tulehduskipulääkkeitä ei tule käyttää pitkäaikaisesti ilman lääkärin määräystä, Ekstrand muistuttaa.

Munuaisten vajaatoiminta on tärkeä havaita ajoissa, koska vajaatoiminnan etenemistä voidaan hidastaa.

– Jos sairastaa diabetesta tai korkeaa verenpainetta, on ylipainoinen tai jos suvussa on munuaissairauksia, munuaisten kunto kannattaa tarkistuttaa säännöllisesti. Munuaisten toimintaa tutkitaan veri- ja virtsanäytteistä, Ekstrand kertoo.

Munuaisten vajaatoiminta aiheuttaa yleensä oireita vasta, kun se on jo kehittynyt pitkälle. Vajaatoiminnan oireita ovat muun muassa turvotukset jaloissa, väsymys, ruokahaluttomuus, krampit ja levottomat jalat sekä raaja- tai päänsärky.

Jos omat munuaiset eivät enää kykene suoriutumaan tehtävistään, niiden toimintaa voidaan korvata dialyysihoidolla. Munuaisensiirto on munuaisten vajaatoiminnan parasta hoitoa niille, joille se soveltuu.

Kun haluat suojata munuaisiasi, pidä mahdollisimman hyvää huolta diabeteksesi hoitotasapainosta ja:

  • harrasta liikuntaa
  • syö terveellisesti
  • kiinnitä huomiota verenpaineeseesi
  • juo riittävästi
  • älä tupakoi
  • vältä tulehduskipulääkkeiden jatkuvaa käyttöä.

Munuais- ja maksaliitto järjestää kaikille avoimen etäluennon torstaina 11.3. klo 18–19. Nefrologi, dosentti Daniel Gordin luennoi diabeteksen munuaistaudin ennaltaehkäisystä ja hoidosta. Lisää tietoa ja osallistumislinkki.

Lähde ja lisätietoja: Munuais- ja maksaliiton tiedote 8.3.2021.



Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010