Ajankohtaista arkisto

16.6.2016

StopDia - digiteknologia ja elinympäristön muutokset avuksi tyypin 2 diabeteksen pysäyttämiseen

sipulikaavio
Klikkaa kuvaa, näet sen suurempana.
Juuri käynnistyneessä StopDia-hankkeessa jarrutetaan uusin keinoin suomalaisten sairastumista tyypin 2 diabetekseen. Sairastumisriskissä olevia kutsutaan usean sairaanhoitopiirin alueelta mukaan tutkimukseen, jossa tavoitellaan elintapamuutoksia digitaalisten sovellusten ja ryhmäohjauksen avulla. Lisäksi tutkitaan, miten muutokset elinympäristössä voivat ohjata ihmisiä liikkumaan enemmän ja tekemään terveellisempiä ruokavalintoja.

- Suomalainen erityisosaaminen diabeteksen ehkäisyssä on nyt käännettävä moniammatillisella yhteistyöllä pysyväksi malliksi tyypin 2 diabeteksen ehkäisemiseksi yhteiskunnassa, sanoo hankkeen johtaja, professori Jussi Pihlajamäki Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksiköstä.

Sairastumista tyypin 2 diabetekseen voidaan ehkäistä terveellisen ravitsemuksen, liikunnan ja painonhallinnan avulla. Haasteena on kuitenkin sairastumisriskissä olevien tehokas tunnistaminen ja tavoittaminen sekä pysyviä elintapamuutoksia tukevien toimenpiteiden vakiinnuttaminen terveydenhuoltoon ja ihmisten elinympäristöihin. Tähän tarkoitukseen StopDia-hankkeessa luodaan toimintamalli, joka yhdistää ainutlaatuisella tavalla diabeteksen ehkäisyn yksilön, elinympäristön ja yhteiskunnan tasolla.

Tuuppaamalla kohti terveellisempiä elintapoja

Yksilö- ja ympäristötason interventioilla pyritään hankkeessa vaikuttamaan sekä ihmisten tietoisiin että tiedostamattomiin valintoihin ja toimintaan. Terveydenhuollon organisaatioiden kanssa toteutetaan laaja kontrolloitu interventio, jossa terveyttä ja hyvinvointia vahvistavia elintapamuutoksia tuetaan digitaalisen teknologian ja ryhmäohjauksen avulla. Lisäksi tutkitaan muun muassa työympäristön mahdollisuuksia ”tuupata” ihmisiä terveellisiin toimintatapoihin.

- Tuuppaaminen tarkoittaa sitä, että terveyttä pienin askelin tukevat valinnat koetetaan saada houkutteleviksi, helpoiksi ja palkitseviksi, VTT:n tutkimusprofessori Kaisa Poutanen kertoo.

Tuuppauksen perustana on käyttäytymistaloustieteellinen tutkimus siitä, miten ihmiset tekevät päätöksiä ja mikä vaikuttaa valintoihin. Pienet elinympäristön muutokset voivat saada ihmiset tiedostamattaan, lähes automaattisesti, tekemään terveyttä edistäviä valintoja – vaikkapa napsimaan hedelmäpaloja kakkusiivun sijaan tai kävelemään portaat ylös hissin asemesta.

Hankkeessa selvitetään myös, miten yhteiskunta voi tukea elintapamuutoksia. Uuden terveyden edistämisen mallin luonti kansallisten sidosryhmien kanssa on jo aloitettu. Kansalaisia kutsutaan osallistumaan keväästä 2017 alkaen.

Monitieteisen hankkeen kiinteä yhteistyö julkisen sektorin ja sidosryhmien kanssa varmistaa, että kehitetyt ratkaisut vakiintuvat osaksi ennaltaehkäiseviä terveyspalveluita. Diabetesliitto on yksi hankkeen yhteistyökumppaneista.

Koko tutkimustiedote Itä-Suomen yliopiston sivuilla


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010