Ajankohtaista arkisto

24.6.2021

Sote-uudistus: Hyvinvointialueille tarvitaan diabetesosaamiskeskuksia ja panostusta ennaltaehkäisevään työhön

Sote-uudistuksen myötä sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmämme muuttuu merkittävällä tavalla. Diabetesliitto korostaa, että uudistuvien rakenteiden ja raamien sisällä tarvitaan yhteistyötä ja määrätietoista toimeenpanoa.

Diabetesta sairastavien näkökulmasta keskeistä on, että osaavaa hoitoa ja omahoidon tukea voi saada yhdenvertaisesti asuinpaikasta riippumatta. Jatkossakin on kehitettävä diabeteshoidon laatua ja vaikuttavuutta sote-palvelujen sisällä omana kokonaisuutenaan.

- Käsillä on kaksi suurta muutosta, sote-uudistuksen myötä syntyvä uusi terveydenhuollon rakenne sekä kansallisten laaturekisterien perustaminen. Molemmat antavat aihetta toiveikkuuteen: aineksia yhdenvertaisempaan ja parempaan diabeteshoitoon, Diabetesliiton toiminnanjohtaja Juha Viertola toteaa.

Diabetesliiton mielestä tyypin 1 diabeteksen ja vaativahoitoisen tyypin 2 diabeteksen hoito tulisi hyvinvointialueilla koota diabetesosaamiskeskuksiin ja verkostoihin.

Osaamiskeskukset tarjoaisivat alueellista koordinointia, konsultaatioita ja koulutusta kasvokkain tai verkossa maakunnan muille diabeetikoita hoitaville yksiköille. Yhden järjestäjän ja vahvan integraation mallilla luodaan luonteva pohja sote-keskusten toiminnan verkostomaisuudelle ja monialaisuudelle.  

Diabetesliitto myös muistuttaa, että terveysongelmien ennaltaehkäisyä ei millään ratkota vain sote-palvelujärjestelmän sisällä. Ennaltaehkäisy on keskeistä niin kustannusten hillitsemisessä kuin terveyserojen kaventamisessakin. Järjestöillä on tässä työssä merkittävä rooli niin kansallisella kuin alueellisella ja paikallisellakin tasolla, Diabetesliitto muistuttaa.

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja
Juha Viertola
juha.viertola(at)diabetes.fi
p. 050 64 222


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010