Ajankohtaista arkisto

17.5.2013

Sauvakävely vähensi metabolisen oireyhtymän osatekijöitä keski-ikäisillä miehillä

Juuri ilmestyneessä tutkimuksessa sekä sauvakävely että kuntosaliharjoittelu vähensivät metabolisen oireyhtymän osatekijöitä keski-ikäisillä miehillä. Sauvakävely vähensi myös metabolisen oireyhtymän esiintyvyyttä ja aterogeenistä indeksiä.

Aterogeenisen indeksin ajatellaan ennustavan valtimotaudin riskiä ja pieniä LDL-hiukkasia, jotka ovat voimakkaasti liitoksissa valtimonkovettumataudin syntyyn. Aterogeeninen indeksi jäi ainoaksi metabolisen oireyhtymän osatekijöiden vähenemistä selittäväksi tekijäksi sauvakävelyryhmässä. Muissa ryhmissä ei vastaavanlaista yhteyttä löytynyt.

Tutkimus julkaistiin äskettäin Food and Chemical Toxicology -lehdessä. Tutkimus on jatkoa viime vuoden lopulla julkaistulle tutkimukselle, jossa osoitettiin, että sauvakävely vaikuttaa positiivisesti aerobiseen suorituskykyyn, kehon koostumukseen ja ei-alkoholiperäisen rasvamaksan markkereihin. 

Uudet analyysit ja mittaukset tehtiin viime syksynä Itä-Suomen yliopiston biolääketieteen yksikössä Nowastep-aineistolle, joka koostuu 40–65-vuotiaista, lievästi tai merkittävästi liikapainoisista miehistä, joilla oli todettu heikentynyt paastosokeri tai sokerinsieto tai molemmat. Tutkimusryhmään kuului tutkijoita myös Helsingin yliopistosta, Terveyden ja Hyvinvoinnin laitokselta Turusta, Turun yliopistosta ja Työterveyslaitokselta Helsingistä.

Tutkittavat satunnaistettiin kolmeen tutkimusryhmään: 49 miestä kuntosaliryhmään, 48 sauvakävelyryhmään ja 47 vertailuryhmään. Kaksitoista viikkoa kestäneen liikuntaintervention aikana tutkittavat harjoittelivat kolme kertaa viikossa tunnin ajan nousujohtoisesti.

Kuntosaliharjoittelu koettiin erittäin motivoivaksi, tehokkaaksi ja tuloksekkaaksi, vaikka samankaltaisia muutoksia aineenvaihduntaan kuin sauvakävelyharjoittelulla ei saavutettukaan näin lyhyen interventiojakson aikana. Harjoitteluaktiivisuudessa ryhmien välillä ei ollut merkittävää eroa, mutta sauvakävelyharjoittelu oli huomattavasti kuormittavampaa kuin kuntosaliharjoittelu. Harjoittelun kuormittavuutta mitattiin jokaisen kuntosali- ja sauvakävelyharjoituskerran yhteydessä Armband-laitteella.

Harjoitteluannos vastasi viikoittaista terveysliikuntasuositusta

Liikuntasuositusten mukainen reilu kahden tunnin kestävyystyyppinen liikunta viikossa, kuten sauvakävely näyttää riittävän aikaansaamaan useita positiivisia vaikutuksia jo häiriintyneeseen rasva-aineenvaihduntaan. Useimmat sauvakävelyyn liittyvät liikuntainterventiot ovat kuitenkin olleet kestoltaan lyhyitä, joten sauvakävelyn pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä kunnolla tunneta.

Sauvakävely on saanut jo jalansijaa useissa Euroopan maissa muun muassa Italiassa, Saksassa, ja orastava innostunut on myös syntynyt erityisesti Pietarin alueella Venäjällä.

Kansainvälistä INWA:n (International Nordic Walking Federation) järjestämää ”Nordic Walking Day” vietetään sunnuntaina 19. toukokuuta kannustamalla kaikenikäisiä ihmisiä liikkumaan eri puolilla maailmaa järjestettävien sauvakävelytapahtumien yhteydessä.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010