Ajankohtaista arkisto

8.8.2014

Runsas istuminen lisää kuolemanriskiä

Istuminen ja erityisesti runsas television katselu lisää kuolemanriskiä, selviää useista viime vuosina julkaistuista tutkimuksista. Selkeimmin kuolemanriski nousee, kun päivittäistä istumista kertyy yli seitsemän tuntia.

Istuminen näyttää olevan itsenäinen kuolemanriski, jonka vaikutuksia ei vähennä suositusten mukainen liikunta. Useiden tutkimusten mukaan runsas päivittäinen istuminen, erityisesti television katselu, ja muu liikkumattomana vietetty valveillaolon aika aiheuttavat terveyshaittoja.

Television ääressä istuminen haitallisinta

Amerikkalaisessa tutkimuksessa (Matthews ym. 2012) havaittiin, että vähintään seitsemän tuntia päivässä televisiota katsovilla henkilöillä on 61 prosenttia suurempi kokonaiskuolleisuuden riski kuin alle tunnin päivässä televisiota katsovilla. Paljon liikuntaa harrastavista vähintään seitsemän tuntia päivässä televisiota katsovilla oli 47 prosenttia suurempi kokonaiskuolleisuuden riski ja sata prosenttia suurempi sydänkuolleisuuden riski kuin alle tunnin television ääressä viettävillä.

Toisessa äskettäin julkaistussa amerikkalaistutkimuksessa (Kim ym. 2013) havaittiin eroja erilaisen istumisen vaikutuksissa. Tässäkin tutkimuksessa television katselu osoittautui vaarallisimmaksi, sen sijaan istuminen työssä tai autossa ei ollut yhteydessä kuolleisuuteen.

Objektiivisella liikkumattomuuden mittaamisella tarkkoja tuloksia

Tutkijat korostavat, että terveysriskejä voi vähentää, kun harrastaa riittävästi liikuntaa ja välttää runsasta istumista. He ehdottavatkin istumisen rajoittamisen lisäämistä liikuntasuosituksiin.

Liikkumattomana vietetyn ajan mittaaminen on epätarkkaa, sillä useimmissa tutkimuksissa se perustuu itseraportointiin. Erityisesti istumisen kokonaisaika arvioidaan varsinkin vapaapäivinä alakanttiin.

Objektiivisen mittaamisen yleistyessä runsaan istumisen vaikutuksista terveyteen saadaan huomattavasti nykyistä tarkempaa tietoa. Toisaalta jo nykyisen tutkimusnäytön perusteella olisi syytä neuvoa päivittäin paljon istuvia vähentämään istumista liikkumisen lisäämisen ohella.

Lähde: UKK-instituutin lehdistötiedote 7.8.2014


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010