Ajankohtaista arkisto

23.3.2017

Riskissä sairastua tyypin 2 diabetekseen? Eteläkarjalaisten on nyt mahdollisuus päästä mukaan StopDia-tutkimukseen!

StopDia-tutkimushankkeessa selvitetään, miten tyypin 2 diabetesta ehkäistään mahdollisimman tehokkaasti nykyisessä ja muuttuvassa Suomessa. Tiedämme, että tyypin 2 diabetes voidaan välttää terveellisillä elintavoilla. Nyt tutkitaan, mitkä ovat parhaat keinot tukea ihmisiä toteuttamaan terveyttä edistäviä ruoka- ja liikuntatottumuksia.


Mukaan tutkimukseen voivat päästä 18–70-vuotiaat eteläkarjalaiset, joilla on kohonnut riski sairastua, mutta ei kuitenkaan diabetesta. Diabetesriskiä lisää esimerkiksi diabetes sukulaisella ja ylipaino. Riskitestin voi tehdä ja oman soveltuvuutensa tutkimushankkeeseen selvittää StopDia-verkkosivuilla.

- Diabetesriskitesti on kohtuullisen luotettava tapa löytää ne yksilöt, joiden olisi erityisen tärkeää kiinnittää huomiota elintapoihinsa, kertoo tutkimuspäällikkö Jaana Lindström Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Tarjolla tukea elintapoihin

StopDia-tutkimukseen valitut voivat saada tukea elintapoihinsa. Osa tutkittavista saa käyttöönsä kännykkäsovelluksen ja osalle on tarjolla myös ryhmämuotoista ohjausta. Lisäksi tutkimuksen aikana osalla alueen työpaikoista ympäristöä pyritään muokkaamaan terveellisiä elintapoja tukevaksi.

- Yksilöllä on vastuu omista elintavoistaan, mutta ympäristö ja yhteiskunta vaikuttavat paljon siihen, miten ihminen pystyy tekemään terveellisiä valintoja, korostaa hankkeen päätutkija professori Jussi Pihlajamäki Itä-Suomen yliopistosta.

Tyypin 2 diabeteksen vakavuus unohtuu helposti

Noin 30 prosenttia suomalaisista on riskissä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Jos edes osalla sairastuminen saataisiin ehkäistyä, merkitsisi tämä suurta säästöä terveysmenoissa. Suomessa kuluu vuosittain arviolta miljardi euroa diabeteksen hoitoon. Tämän lisäksi kustannuksia aiheuttavat sairauspoissaolot ja varhaiset eläköitymiset.

Koska tyypin 2 diabetes on niin yleinen sairaus, unohtuu usein, kuinka vakava ja elämänlaatua heikentävä se pahimmillaan voi olla. Diabeteksen mahdolliset lisäsairaudet voivat vaikuttaa esimerkiksi näkö- ja liikuntakykyyn.

StopDia on Suomen Akatemian Strategisen tutkimusneuvoston rahoittama tutkimushanke. Hanketta johtaa Itä-Suomen yliopisto ja se toteutetaan yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja VTT:n kanssa.

Lue lisää Sopdia-hankkeesta täältä.

Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010