Ajankohtaista arkisto

23.4.2019

Raskausdiabetesselvitys kertoo sen sairastaneiden äitien ohjauskokemuksista

Äiti ja vauvaRaskauden aikana moni asia toimii hyvin, mutta synnytyksen jälkeen hoitopolku usein katkeaa, selviää Diabetesliiton julkaisemasta Raskausdiabeteselvityksestä.

Äitien näkökulmasta katsottuna heidän raskauden aikainen hoitonsa toimii monella tapaa hyvin. Raskausdiabeteksen riskin selvittämiseen on selkeät ja yhtenäiset tavat, ja Käypä hoito -suositus näyttää ohjaavan melko hyvin mahdollisimman varhaiseen poikkeavien sokeriarvojen toteamiseen. Suosituksessa on määritelty kriteerit sille, milloin odottava äiti on syytä ohjata sokerirasitustestiin.

Odotuksen aikana ohjaus on riittävää

Raskausdiabeteksen sairastaneet äidit kokevat saavansa odotusaikana sisällöllisesti varsin riittävästi ohjausta etenkin raskausdiabeteksesta sairautena, liikunnasta ja ruokavaliosta. Ohjaus on myös selkeää ja ymmärrettävää. Neuvoloilla on käytössä erilaisia hoitopolkuja ja mahdollisuuksia sen mukaan hoidetaanko raskausdiabetesta sairastavaa äitiä ainoastaan elintavoilla vai tablettihoidolla ja elintavoilla vai insuliinilla ja elintavoilla.

Kehitettävää on etenkin äitien kokemuksessa tuen saamisesta. Noin viidennes äideistä olisi tarvinnut enemmän henkistä tukea raskausdiabeteksen hoitoon. He jäivät kaipaamaan etenkin tsemppausta, henkistä tukea ja ymmärrystä omaa sairauttaan ja omaa elämäntilannettaan kohtaan. Myös vertaistukea kaivattiin sekä ymmärrystä siitä, ettei sairaus ole kokonaan itse aiheutettu.

Synnytyksen jälkeen ohjaus usein katkeaa

Raskausdiabeteksen sairastaneet kertovat saaneensa synnytyksen jälkeen yleisimmin ohjausta äitiysneuvolan terveydenhoitajalta, neuvolalääkäriltä tai lastenneuvolan terveydenhoitajalta.

Synnytyksen jälkeen annetusta ohjauksesta välittyi kuva, että se olisi suurelta osin tietoiskumaista tai äidit olivat saaneet vain esitteen tai ohjaus kuitattiin vain sokerirasitusmuistutuksella.

40 % kyselyyn vastanneista äideistä ei ollut saanut mitään ohjausta synnytyksen jälkeen. Äidit olisivat kuitenkin kaivanneet konkreettisempaa ja tarkempaa ohjeistusta elintapojensa muuttamiseen sekä tukea omaan elämäntilanteeseensa.

Kehittämistyötä tarvitaan

Raskauden jälkeisen hoitopolun katkeaminen on ongelmallista seuraavaa raskautta, tyypin 2 diabeteksen ehkäisyä ja koko perheen terveyden edistämistä ajatellen.

Synnytyksen jälkeiseen hoitoon, seurantaan ja hoitopolkuihin tulisi panostaa. Elintapaohjauksen avulla pystytään ehkäisemään tyypin 2 diabetesta. Parhaisiin tuloksiin päästään, kun elintapaohjausta toteutetaan asiakaslähtöisesti ja ohjaus sovitetaan perheen elämäntilanteeseen.

Raskausdiabetesselvitys 2019 (pdf) (566.4 KB)



Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010