Ajankohtaista arkisto

31.5.2022

Raskausdiabeteksen päivitetty Käypä hoito -suositus korostaa terveyttä edistävien elintapojen tukemista

Raskausdiabeteksen ja siihen liittyvien komplikaatioiden vähentämiseksi terveyttä edistävien elintapojen ja painonhallinnan tukeen tulisi panostaa jo ennen raskaaksi tuloa, korostaa 31.5.2022 julkaistu päivitetty raskausdiabeteksen Käypä hoito -suositus. Raskausdiabeteksen seulonta ja asianmukainen hoito suojaavat sekä odottavaa äitiä että syntyvää lasta.

Raskausdiabetes tarkoittaa poikkeavaa glukoosiaineenvaihduntaa, joka todetaan raskauden aikana. Raskausdiabeteksen päivitetyn Käypä hoito -suosituksen mukaan elintapoja ja painonhallinnan tukeen pitäisi panostaa niin terveydenhuollossa kuin yhteiskunnassa laajemminkin.

Raskausdiabetesta sairastavilla raskauden aikaisen kohonneen verenpaineen ja pre-eklampsian riski on suurentunut. Raskausdiabetes lisää myös sikiön suurikokoisuuden eli makrosomian, siihen liittyvien synnytyskomplikaatioiden ja vastasyntyneen alhaisen verensokerin eli hypoglykemian vaaraa.

Suosituksen mukaan glukoosirasituskoe tulee tehdä suuressa raskausdiabeteksen riskissä oleville jo raskausviikoilla 12–16 ja uudelleen raskausviikoilla 24–28. Eräitä poikkeuksia lukuun ottamatta muille glukoosirasituskoetta suositellaan raskausviikoilla 24–28. Kokeen tulos on poikkeava noin joka viidennellä raskaana olevalla.

Glukoosirasituskoe synnytyksen jälkeen

Elintapainterventiot, erityisesti ravitsemussuositusten mukaiseen ravitsemukseen, riittävään liikkumiseen ja verenglukoosin omaan seurantaan ohjaaminen, ovat Käyä hoito suosituksen mukaan avainasemassa raskausdiabeteksen hoidossa. Säännöllinen liikunta yksin tai yhdistettynä terveelliseen ruokavalioon vähentää raskauden aikaista painonnousua, sikiön makrosomiaa ja vastasyntyneen suurikokoisuutta.

Jos ruokavalioneuvonnan ja sen tehostetun toteutuksen jälkeen veren glukoosipitoisuus on omassa seurannassa 5,5 mmol/l tai enemmän ennen aamiaista tai 7,8 mmol/l tai enemmän tunti aterian jälkeen 1–2 kertaa 1–2 viikon aikana mitattuna, suositellaan synnytyssairaalan äitiyspoliklinikalla aloitettavaksi lääkehoito. Sekä insuliini että metformiini ovat käyttökelpoisia lääkkeitä.

Käypä hoito -suosituksen mukaan synnytyksenjälkeinen glukoosirasituskoe on suositeltavaa tehdä perusterveydenhuollossa kaikille raskausdiabeteksen sairastaneille. Lääkehoitoa saaneille raskausdiabeetikoille eli suuressa tyypin 2 diabeteksen vaarassa oleville tehdään glukoosirasituskoe 6–12 viikon kuluttua synnytyksestä. Muilla raskausdiabeetikoilla glukoosirasituskoe uusitaan noin vuoden kuluttua synnytyksestä.

Lähde ja lisätietoja: Duodecimin tiedote 31.5.2022

Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010