Ajankohtaista arkisto

17.12.2013

Potilaskyselytutkimus: Valtaosa tyypin 2 diabeetikoista on joskus tai usein huolissaan diabeteksestaan

Tuore potilaskyselytutkimus osoittaa, että suomalaiset tyypin 2 diabeetikot ovat tyytyväisiä hoitopaikkansa toimintaan, mutta heitä huolestuttavat lisäsairaudet ja painon nousu.

Bristol-Myers Squibbin ja AstraZenecan Diabetesallianssin teettämä potilaskyselytutkimus selvitti suomalaisten tyypin 2 diabetespotilaiden kokemuksia diabeteksen hoidosta sekä hoidon tarpeista. Kyselyyn vastasi marraskuussa verkossa 507 henkilöä, joilla on todettu tyypin 2 diabetes.

Vastaajista 77 % on usein tai joskus huolissaan diabeteksestaan. Eniten huolestuttavat diabeteksen lisäsairaudet, painonnousu ja ennenaikainen kuolema.

Suurin osa kyselyyn vastanneista pitää omaa rooliaan diabeteksen hoidossa tärkeänä. Vastaajista 63 % on mielestään suurimmaksi osaksi vastuussa hoidostaan, mutta ottaa tarvittaessa yhteyttä hoitajaan tai lääkäriin. Huonossa hoitotasapainossa olevat diabetespotilaat hoitavat sairauttaan muita harvemmin liikunnalla ja ruokavaliolla, ja he ovat muita useammin ylipainoisia.

Vastaajista vain 25 % on tehnyt henkilökohtaisen hoitosuunnitelman lääkärin kanssa. Joukossa on 59 ammatissaan autoa tarvitsevaa, joista vain 17 %:lla on henkilökohtainen hoitosuunnitelma. Ammatissaan autoa tarvitsevia hoidettiin muita useammin työterveyshuollossa.

Ohjausta kaivataan unen häiriöihin, jalkojen hoitoon ja seksuaalielämään

Tyypin 2 diabeteetikot ovat kyselyn vastausten perusteella tyytyväisiä hoitopaikkansa ohjaukseen ja neuvontaan. Erittäin tai melko tyytyväisiä vastaajat ovat hoitopaikkansa ohjaukseen tupakoinnin lopettamisessa (86 %), verenpaineen hoidossa (84 %) ja alkoholin käytön vähentämisessä (83 %).

Vähiten vastaajat kokevat saavansa tukea seksuaalielämän huomioimisessa (56 %), jalkojenhoidossa (44 %) ja unen häiriöissä (43 %).

Tyypin 2 diabetesta sairastavilta kysyttiin myös eri hoitomuodoista. Ruokavalio- ja liikuntahoito on käytössä 71 %:lla, insuliinihoito 23 %:lla, muu pistoshoito 7 %:lla ja tablettihoito 81 %:lla vastaajista.

Suurin osa vastaajista pitää lääkärin tai hoitajan kanssa keskusteltua lääkehoidon toteuttamista melko tai erittäin helppona (92 %). Yleisin lääkehoidon toteutukseen liittyvä vaikeus on pelko hoidon haittavaikutuksista.

Hoitomotivaation tärkeimpinä tekijöinä vastaajat pitävät sitä, että lääke otetaan tablettina (90 %), tabletti otetaan kerran päivässä (84 %) ja että lääke otetaan pistoksena kerran viikossa (48 %).

Kyselyn mukaan lääkäri tai hoitaja kertoo vain vähän eri hoitovaihtoehdoista potilaalle. Vastaajista 81 % on kuullut metformiinista ja 33 % insuliinista. Uusista hoitovaihtoehdoista tiedetään vähän. Valtaosa potilaista arvioi, että korvattavuus vaikuttaa mahdollisuuteen käyttää määrättyä lääkettä.

Tärkeimpinä tiedonhakukanavina pidetään lääkäriä, hoitajaa, internetiä ja Diabetes-lehteä.

Kyselyssä selvitettiin, mistä potilaat hankkivat tietoa diabeteksesta ja diabeteksen uusista lääkehoidoista. Kyselyssä selvitettiin myös potilaiden tyytyväisyyttä hoitonsa tasoon ja lääkehoitoihin sekä diabetekseen liittyviä huolia.

Otos kerättiin 1.-19.11.2013 sähköpostikutsuin sekä avoimen linkin kautta Diabetesliiton sivujen kautta. Kyselyyn vastasi 507 tyypin 2 diabetespotilasta, joista naisia oli 221 ja miehiä 260.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010