Ajankohtaista arkisto

4.4.2023

Odottavan äidin riski sairastua tyypin 2 diabetekseen voidaan arvioida verinäytteestä

Turun yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan suurentuneessa tyypin 2 diabeteksen riskissä olevat naiset voi olla mahdollista tunnistaa raskauden alkuvaiheessa otettavan verinäytteen perusteella. Diabetesriskiä voidaan arvioida verinäytteen aineenvaihdunnallisen profiilin avulla.

Äidin aineenvaihdunta muuttuu raskauden aikana muun muassa sikiön kasvun turvaamiseksi. Poikkeavuuksia raskaudenaikaisessa aineenvaihdunnassa on aiemmin havaittu naisilla, jotka sairastuvat raskausdiabetekseen.

Koska raskausdiabetes on voimakas tyypin 2 diabeteksen riskitekijä, halusivat tutkijat selvittää, voiko suurentuneessa tyypin 2 diabeteksen riskissä olevat naiset tunnistaa jo raskaudenaikaisen aineenvaihdunnan perusteella.

Äitien tyypin 2 diabeteksen riskiä tutkittiin Turun yliopiston ja Turun yliopistollisen keskussairaalan äiti-lapsi-tutkimuksessa. Äitien verinäytteiden aineenvaihdunnalliset profiilit alku- ja loppuraskaudessa mitattiin menetelmällä, joka tunnistaa yli 200 aineenvaihduntatuotetta. Lisäksi äitien verensokeritasapainoa ja insuliiniresistenssiä mitattiin perinteisillä laboratoriokokeilla synnytyksen jälkeen.

Verinäytteiden raskaudenaikaisia aineenvaihdunnallisia profiileja vertailtiin naisilla, joilla oli diabeteksen esiaste ja naisilla, joiden paastosokeri oli normaali kaksi vuotta synnytyksen jälkeen.

- Havaitsimme, että alkuraskauden aineenvaihdunnallinen profiili ennusti yhdessä kliinisten tekijöiden, kuten iän ja raskautta edeltävän painoindeksin, kanssa diabeteksen esiastetta. Suurempi pienten HDL-kolesterolihiukkasten määrä verenkierrossa alkuraskaudessa oli yhteydessä kohonneeseen paastosokeriin ja korkeampaan insuliiniresistenssiin kaksi vuotta synnytyksen jälkeen, kertoo väitöskirjatutkija Ella Muhli Varhainen ravitsemus ja terveys -tutkimusryhmästä.

Lähde ja lisätietoja: Turun yliopiston tiedote 4.4.2023


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010