Ajankohtaista arkisto

31.1.2011

Neljännesmiljoonan diabeetikon huimasti kohentunut hoito vähentää tehokkaasti sydän- ja verisuonitauteja

Tyypin 2 eli aikuistyypin diabetesta ja sen lisäsairauksia on ehkäisty ja diabeetikoiden hoitoa edistetty Raha-automaattiyhdistyksen tuella runsaan 10 viime vuoden ajan. Peruspalveluministeri Paula Risikko arvioi Suomen kansallisen diabetesohjelman loppukatselmuksessa maanantaina, että työn ansiosta sydän- ja verisuonisairastavuus ja amputaatiot ovat vähentyneet selvästi.

Vuodenvaihteessa päättyneen Dehko-ohjelman (2000–2010) aikana tyypin 2 diabeetikoiden hoitotasapaino korjaantui merkittävästi.

”Erityisesti tablettihoitoisten tyypin 2 diabeetikoiden verensokeritaso ja veren rasvojen ja verenpaineen hoitotulokset parantuivat selvästi kymmenessä vuodessa. Tyypin 1 diabeetikoilla huonoimmat hoitotasapainot vähenivät, sen sijaan verenpaineet ja painoindeksi näyttävät nousseen”, kertoo tutkija Timo Valle Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Valle selvitti hoitotasapainot sekä Dehkon alussa että ohjelman lopussa.

Dehkon aikana selvisi, että diabeteksen hoidossa terveyserot ovat valtaisat. Neljännesmiljoonalla diabeetikolla hoitotulokset ovat nyt paremmat kuin vuosikymmen sitten, mutta samaan aikaan lähes 200 000 tyypin 2 diabeetikkoa on tietämätön sairaudestaan ja siten kokonaan vailla asianmukaista hoitoa ja alttiina vakaville lisäsairauksille.

”Voimme siis todeta, että haasteet jatkuvat, mutta olemme oikealla tiellä. Dehkon lopulliset tulokset ja vaikutukset ovat nähtävissä viiveellä. Kuitenkin jo tähänastisten arviointien perusteella voidaan todeta muun muassa, että sydän- ja verisuonisairastavuus on vähentynyt, amputaatiot ovat vähentyneet, hoitotasapainon osalta tyypin 2 diabetes on kehittynyt edelleen hyvään suuntaan ja suomalaisten diabetesosaaminen on parantunut huomattavasti”, Risikko totesi.

Dehkossa ja nyttemmin viiden sairaanhoitopiirin seurantahankkeessa tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn keskittynyt projektipäällikkö, erikoislääkäri Timo Saaristo kertoi, että tyypin 2 diabetesta voidaan ehkäistä, jos niin halutaan.

”Ehkäisyohjelman tavoitteista parhaiten onnistui tyypin 2 diabeteksen sairastumisen riskin arviointi, joka tehtiin joka kymmenennellä suomalaisella. Diabeteksen riskitesti löi itsensä läpi. Saimme Dehkon D2D-hankkeessa poikkeuksellisen hyvän tuloksen diabetesriskin alentamisessa suuren riskin henkilöillä, peräti 69 prosenttia. Mutta vaikka väestötasolla on havaittu signaaleja myönteisestä kehittymisestä, diabetesepidemiaa ei ole vielä voitettu, vaan työ vaatii jatkossa laaja-alaisia koko väestön terveydentilan parantamiseen keskittyviä ponnisteluja”, Saaristo sanoi.

Dehkon ohjaus- ja seurantaryhmää koko ohjelmakauden johtanut professori Matti Uusitupa Itä-Suomen yliopistosta pitää Dehkon ansiona sitä, ohjelma on tehnyt diabetesta tunnetuksi ja nostanut sen ehkäisyn valtakunnalliseen keskusteluun. Samalla piilodiabeetikoiden etsiminen on saanut uutta puhtia. Uusitupa myös korostaa Dehkon kansainvälistä näkyvyyttä. Suomesta haetaan oppia diabeteksen seulontaan ja ehkäisyyn.

Dehkon päärahoittajana toimi Raha-automaattiyhdistys, joka rahoitti ohjelmaa yhteensä 3,5 miljoonalla eurolla. RAY:n avustusosaston valmistelupäällikkö Hilppa Tervonen totesi Dehkon loppukatselmuksessa, että Dehkosta vetovastuussa ollut Diabetesliitto osoitti esimerkillään, että kansanterveys- ja potilasjärjestöt kykenevät toimimaan julkisen järjestelmän rinnalla kumppaneina ja asiantuntijoina.

”Ohjelma tuotti RAY:lle myös arvokasta tietoa tulevan, vuosien 2012–1015, strategiakaudelle terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin vahvistamiseen, ongelmien ehkäisemiseen ja niitä kohdanneiden tukemiseen”, Tervonen sanoi.

Diabeteksen ehkäisyn ja hoidon kehittämisohjelma (DEHKO 2000–2010)
  • Suomen kansallinen diabetesohjelma, jota koordinoi Suomen Diabetesliitto
  • Päätavoitteina tyypin 2 diabeteksen ehkäisy ja diabeetikoiden sydän- ja verisuonitautiriskin vähentäminen sekä diabeteksen hoidon laadun kehittäminen
  • Dehkoa toteuttivat käytännössä perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito, työterveyshuolto, sairaanhoitopiirit ja Diabetesliitto
  • Dehkon kustannukset olivat 6 miljoonaa euroa
  • Päärahoittajana RAY (3,5 miljoonaa euroa, josta noin 2 miljoonaa tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn), myös yritystuella merkittävä osuus (1,4 miljoonaa euroa)
  • Dehkon 2D -hankkeen (D2D, 2003–2008) kustannukset olivat 8,4 miljoonaa euroa, hankkeella oli erillisrahoitus 
  • Tyypin 2 diabeteksen riskitesti
Lisätietoja:
Dehkon pääsihteeri Maria Aarne, Diabetesliitto
puh. 050 310 6602, maria.aarne(at)diabetes.fi

Projektipäällikkö, erikoislääkäri Timo Saaristo, D2D-seurantahanke
puh. 0400 723 659, timo.saaristo(at)pshp.fi




Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010