Ajankohtaista arkisto

5.11.2018

Marraskuun Diabetes-lehdestä vinkkejä diabeetikon jalkojen hyvään hoitoon

Diabetes-lehti 52018 kansiTänä vuonna Maailman diabetespäivän 14.11. ja sitä ympäröivän diabetesviikon teema on "Mitä jaloillesi kuuluu?" Teema on punainen lanka myös marraskuun Diabetes-lehdessämme. Lehden tilaajat saavat luettavakseen monipuolisia juttuja jalkojen hyvinvoinnista ja hoidosta. Osan jutuista julkaisemme myös Diabetes-verkkolehden kaikille avoimessa arkistossa.

Marraskuun lehden välistä löytyvät myös perinteiset joulumerkkimme, jotka lähetämme lehden mukana kaikille tilaajille.

Vuoden toiseksi viimeinen lehti tarjoaa myös paljon muuta mielenkiintoista, tässä nostoja sen sisällöstä:

Onnistuuko insuliinihoito sairaalassa?

Olavi Ropponen huomasi viime keväänä, että diabetesta ei välttämättä osata ottaa sairaalassa huomioon oikealla tavalla. Hän itse joutui vaatimaan henkilökunnalta sopivia insuliiniannoksia. Kyseisellä osastolla oli hyvin jäykät ohjeet siitä, miten potilaiden insuliinihoito toteutetaan.

Mitä jaloillesi kuuluu?

Jalat kannattaa tarkistaa joka päivä, jotta mahdolliset ongelmat havaitaan ajoissa. Pienestä naarmusta, rakosta tai halkeamasta voi kehittyä jalkahaava, jonka seuraukset voivat olla vakavia. Tarkistamisen lisäksi jalkojen säännölliseen omahoitoon kuuluvat pesu, kuivaus, kynsien lyhentäminen ja tarvittaessa rasvaus. Lue avoimessa arkistossa.

Diabetes & jalkojen verenkierto: Vaarana valtimotukos

Diabetes heikentää jalkojen verenkiertoa. Diabeetikon verenkiertohäiriöihin havahdutaan valitettavan usein kuitenkin vasta sitten, kun jalkoihin ilmestyy kuolio tai huonosti paraneva haava.

- Arviolta 70 prosenttia HYKS:n verisuonikirurgian klinikan potilaista on diabeetikkoja, verisuonikirurgi Pirkka Vikatmaa kertoo.

Lue avoimessa arkistossa.

Kun jalkaterää kuumottaa ja turvottaa, mene heti lääkäriin

Kun diagnoosi on Charcot'n jalka tai kun sitä edes epäillään, jalalla ei saa lainkaan astua, ettei jalkaterä romahda. Turjo Lehmusvuorelle kehittyi tämä diabeettiseen neuropatiaan liittyvä lisäsairaus 12 vuotta sitten. Charcot'n jalan paras ja ainoa ehkäisykeino on hyvä diabeteksen hoito, sillä toistaiseksi ei tiedetä, millä mekanismilla se kehittyy. Lue avoimessa arkistossa.

Kun tavalliset kengät eivät riitä

Yksilölliset tukipohjalliset ja erityiskengät ovat tärkeitä apuvälineitä monille diabetesta sairastaville. Niiden hankinta tulee ajankohtaiseksi, kun tarvitaan erityistä tukea ja suojaa jaloille. Mutta kuka ne maksaa ja kuka päättää, milloin niitä tarvitaan?

Carol Forsblom – diabetestutkija ja potilas

Carol Forsblom on yksi eturivin diabetestutkijoitamme, mutta myös paljon muuta: lääketieteen tohtoriksi väitellyt lääketieteen kandi, muusikko, musiikin opettaja ja ex-diabeetikko. Kolme ja puoli vuotta sitten hänelle siirrettiin sekä munuaiset että haima yhtä aikaa, ja sen jälkeen hänellä ei ole enää ollut diabetesta. Lue avoimessa arkistossa.

Parhaimmillaan pieni ateria

Terveellinen välipala on parhaimmillaan pieni ateria, jonka koostamisessa kannattaa ottaa esimerkkiä lautasmallin periaatteista. Kaupan hyllyiltä löytyy runsas valikoima valmiita välipalatuotteita. Sydänmerkki on oivallinen apu myös välipalaostoksilla.

Pätkäliikunnastakin on hyötyä terveydelle

Uusin tutkimusnäyttö osoittaa, että liikkumisella on myönteisiä vaikutuksia terveyteen myös silloin, kun fyysinen aktiivisuus tai liikunta koostuu vain pari minuuttia kestävistä matalatehoisista jaksoista. Diabeteksen ja sokeriaineenvaihdunnan näkökulmasta tärkeää on sellainen fyysinen aktiivisuus, jossa tarvitaan kaikkia suuria lihasryhmiä.

Musiikki vaikuttaa aivoihin monin tavoin

Musiikki vaikuttaa aivoihin laaja-alaisesti. Musiikin kuuntelu lieventää masennusta, auttaa aivoinfarktista kuntoutumisessa ja voi saada dementiaa sairastavan hetkellisesti muistamaan asioita. Nappikuulokkeissa soiva mielimusiikki voi innostaa iltalenkillä ottamaan juoksuaskeleita.

Iho-oireita sensorista

Verensokeria jatkuvasti mittaavista glukoosisensoreista on diabeetikoille paljon apua, mutta ongelmaksi ovat tulleet niissä käytetyt liima-aineet. Ne aiheuttavat joillekin iho-ongelmia, jotka voivat pahimmillaan äityä sellaisiksi, että laitteen käytöstä täytyy luopua. Anne arvioi sensoroinnin hyödyt suuremmiksi kuin haitat, vaikka sensori jättää häneen ihoonsa pitkäksi aikaa punaisen läikän.

Kypsynyt kansantaiteilija

Mikko Alatalo on lopettelemassa levytysuraansa, mutta keikkailu jatkuu. Pian hän jättää myös eduskunnan: neljän kauden kansanedustaja on päättänyt, ettei osallistu enää seuraaviin eduskuntavaaleihin.

Marjalla on kakkostyypin diabetes ykkösen oireilla

Kun Marja Tuovisella todettiin kakkostyypin diabetes 36-vuotiaana, monet hänen tuttavansa ihmettelivät miten niin hoikka ihminen voi sairastua tähän diabetestyyppiin. Marja on itsekin ollut hämillään, sillä hänen mielestään hänen diabeteksensa muistuttaa paljon ykköstyypin diabetesta.

Pimp my hoitovälineet!


Kun diabeteksen hoidon arki alkaa puuduttaa, sitä voi piristää hoitovälineiden tuunauksella. Joko omin tarvikkein tai tilaamalla verkkokaupasta valmiita tarroja.





Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010