Ajankohtaista arkisto

7.11.2011

Marraskuun Diabetes-lehdessä asiaa muun muassa sensoroinnista, hiilihydraateista ja tupakasta

Diabetes-lehden kansi 8/2011

Diabetes-lehti 8/2011 ilmestyy tänään maanantaina 7. marraskuuta. Lehden aiheita ovat muun muassa:

Lapsiperheillä hyviä kokemuksia sensoroinnista

Verensokerin jatkuva seuranta eli sensorointi kiinnostaa nyt erityisesti pienten diabeetikkolasten perheitä. Se tuo rauhaa öihin, auttaa hoitotasapainon löytämisessä kun verensokeri heittelee ja lisää vapautta ja turvallisuutta lapsen leikeissä ja sairauspäivinä. Kolme perhettä kertoo rohkaisevista kokemuksistaan.

Sekaisin hiilihydraateista?

Laihduttaminen hiilihydraatteja karttamalla tuntuu olevan nyt suosittua: hiilihydraattien vähentämisestä ovat kiinnostuneet myös normaalipainoiset. Miten diabetes ja karppaaminen sopivat yhteen? Ja miten hiilihydraatteja voi vähentää turvallisesti?

Irti tupakkariippuvuudesta

Tupakoinnin lopettaminen on vaikeaa ja lopettaja tarvitsee kaiken mahdollisen tuen. Ensin on  päästävä eroon nikotiiniriippuvuudesta, ja vasta sen jälkeen päästään työskentelemään psyykkisen ja sosiaalisen riippuvuuden kanssa. Diabeetikolla on monta erityisen hyvää syytä pyrkiä eroon tupakoinnista.

Miten tyypin 1 diabeetikko laihduttaa?

Onnistunut laihduttaminen vaatii tyypin 1 diabeetikolta muutakin kuin tarkistuksen syömis- ja liikuntatottumuksiin. Myös insuliinihoito on säädettävä tukemaan keventymistä. Järkevintä on nipistää vähän kaloreita joka aterialta, silloin myös insuliinihoito on helpompi sopeuttaa muutoksiin.

Dj Edward – oman tiensä kulkija

Vuonna 1977 Dj Edward voitti tiskijukkien ensimmäisen Suomen mestaruuden, ja siitä alkoi tiivis Suomen kiertäminen. Vuosikymmeniin ainutta liikuntaa hänelle oli kamojen roudaaminen keikkapaikoille, ja ateriat olivat pizzoja ja huoltoasemaruokaa. Nesteytys tuli sen sijaan hoidettua kunnolla. Ja kuinkas sitten kävikään?

Diabetesgeenien kierre avautuu

Tyypin 2 diabeteksen syntyyn vaikuttavista perintötekijöistä saadaan parin vuoden sisällä paljon uuttaa tietoa. Professori Markku Laakso uskoo, että samalla selviää, millainen ehkäisyohjelma on paras kullekin sairastumisalttiuden perineelle yksilölle.

Tyypin 1 diabeteksen kehittymisessä geenien vaikutus on osoittautunut monimutkaisemmaksi kuin tutkijat aluksi uskoivat. Todennäköisesti sairastumista selittävät erilaiset ympäristötekijöiden ja geenien yhdistelmät.

Marraskuun lehden pääkirjoitus löytyy Kohtauspaikaltamme. Lue myös Petri Lehtisen Iloinen diabetes-kolumni tästä.

Aiemmin ilmestyneiden Diabetes-lehtien juttuja voi lukea juttuarkistostamme. Tuoreimmat päivitykset ovat kesä-, syys- ja lokakuun Diabetes-lehdistä. Arkistojuttujen aiheita ovat muun muassa syömishäiriöt, erektiopulmat, kolesteroli, pumppuhoito ja tyypin 2 diabeteksen pistosläkkeet. Arkistoon pääset tästä.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010