Ajankohtaista arkisto

5.4.2013

Maailman terveyspäivä muistuttaa kohonneen verenpaineen ja suolankäytön haitoista

Maailman terveyspäivää vietetään sunnuntaina 7. huhtikuuta. Päivän teema muistuttaa kohonneen verenpaineen ja suolankäytön haitoista.

Korkea verenpaine aiheuttaa Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan vuodessa yli 7 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Korkea verenpaine on kaikista tunnetuista riskitekijöistä eniten maailmassa ennenaikaisia kuolemia aiheuttava, myös Suomessa. Suomalaisten verenpainearvot ovat laskeneet merkittävästi 1960-luvulta lähtien erityisesti lisääntyneen ja tehostuneen lääkehoidon sekä vähentyneen suolan käytön ansiosta. Suolan käyttö on kuitenkin edelleen liiallista ja vielä kaukana WHO:n suosituksista.

Suomalaisten verenpainetasot ovat kansainvälisesti edelleen korkeat ja alustavien FINRISKI 2012 –tulosten mukaan viimeisen viiden vuoden aikana verenpaine ja suolan käyttö ovat jälleen kääntyneet nousuun.

Suomalaisten elinikä pitenisi keskimäärin 8–10 vuodella, jos väestön verenpaine pysyisi iästä riippumatta ihanteellisella alle 120/80 elohopeamillimetrin (mmHg) tasolla. Aivohalvauksen ja sydäninfarktin riski on pienimmillään, kun verenpaineen systolinen paine eli yläpaine on alle 120 mmHg ja diastolinen paine, alapaine, alle 80 mmHg. Valtimotautikuoleman riski on 2–3-kertainen ihanteelliseen painetasoon verrattuna, kun verenpaine on 140/90 mmHg ja 5–6-kertainen painetasolla 160/100 mmHg.

Tautitaakka kevenee varhaisella ja tehokkaalla hoidolla

Työikäisten aivohalvaukset ja sepelvaltimotautikohtaukset ovat vähentyneet ja odotettavissa oleva elinikä on pidentynyt. Verenpaine kuitenkin nousee iän mukana noin neljällä viidestä suomalaisesta. Keskimäärin joka toisella suomalaisella yli 30-vuotiaalla miehellä ja kahdella viidestä samanikäisestä naisesta on kohonnut verenpaine. Heillä verenpaine ylittää tason 140/90 mmHg tai he käyttävät verenpainetta alentavaa lääkehoitoa. Kohonneen verenpaineen aiheuttaman tautitaakan poistamisen kolme kulmakiveä ovat varhain aloitettu ehkäisy, varhainen toteaminen ja tehokas hoito.

Liika suola ja alkoholi ovat pahasta, liikunta ja painonhallinta hyvästä

Elimistön tarpeet moninkertaisesti ylittävä natriumin saanti on tärkein verenpainetta kohottava tekijä. Noin 90 prosenttia natriumista tulee ruokasuolasta (natriumkloridista). Keskimäärin 80 prosenttia ravinnon natriumista tulee elintarvikkeista ja kodin ulkopuolella tarjoillusta ruoasta.

Natriumin päivittäisen saannin vähentäminen WHO:n tavoitteisiin alle 2 000 milligrammaan, joka vastaa alle 5 grammaa ruokasuolaa, edellyttää nykyistä vähäsuolaisempien elintarvikkeiden käyttämistä ja suolan välttämistä ruoan valmistuksessa. Tavoitteeseen päästään, jos teollisuus ja kodit puolittavat nykyisen suolan käyttönsä. Myös muut verenpaineen kohoamista aiheuttavat tekijät, kuten runsas alkoholin käyttö, liikunnan puute ja liikapainoisuus kannattaa tunnistaa ja niihin puuttua.

Oma painetaso tulisi tietää ja riskit tunnistaa

Verenpaineen lääkehoito on yleensä tarpeen, jos lääkkeettömästä hoidosta huolimatta terveydenhuollossa mitattu painetaso on 160/100 mmHg tai suurempi. Diabeetikoilla ja korkean valtimotautiriskin henkilöillä hoito aloitetaan jo silloin, kun terveydenhuollossa mitattu paine on 140/90 mmHg. Kotona mitattu verenpainetaso on terveydenhuollossa mitattuja alempi.

Noin puolet henkilöistä, joilla on kohonnut verenpaine, käyttää verenpainetta alentavaa lääkehoitoa ja noin 40 prosenttia hoidossa olevista alittaa lääkehoidolle asetetun verenpainetavoitteen alle 140/85 mmHg. Hoitotavoite on mahdollista saavuttaa lääkkeetöntä hoitoa ja lääkehoitoa tehostamalla. Hyvän hoitotasapainon saavuttamiseen tarvitaan yleensä useamman (2–4) eri tavalla vaikuttavan lääkkeen avulla toteutettavaa yhdistelmähoitoa. Yhdistelmähoitojen lisääminen pienentäisi merkittävästi verenpainepotilaiden tautitaakkaa.

Tutustu myös:

Valtimotautiriskiä arvioiva FINRISKI-laskuri

Lihavuus laskuun – Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta



Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010