Ajankohtaista arkisto

10.3.2020

Maailman munuaispäivää vietetään torstaina 12. maaliskuuta

Munuais- ja maksaliitto muistuttaa Maailman munuaispäivänä torstaina 12.3., että munuaisten vajaatoimintaa antaa merkkejä itsestään vasta, kun se on edennyt jo pitkälle.

Munuaisilla on monia elintärkeitä tehtäviä. Ne poistavat kehosta nestettä ja kuona-aineita. Munuaiset osallistuvat verenpaineen säätelyyn. Ne ohjaavat punasolujen muodostamista ja aktivoivat D-vitamiinia. Ilman toimivia munuaisia ihminen menehtyy.

Lievä munuaisten vajaatoiminta on yleensä oireeton. Ensioireet saattavat tulla vasta, kun munuaisten toiminta on heikentynyt muutamaan kymmeneen prosenttiin normaalista. Yksittäiset oireet pelkästään eivät kerro munuaisten vajaatoiminnasta. Munuaisten vajaatoiminta etenee yksilöllisesti, riippuen siitä, mikä munuaiset on vaurioittanut. Jos munuaisten toiminnasta on jäljellä viidesosa voi elää vielä lähes normaalia elämää.

Munuaisten vajaatoiminnan oireita ovat

  • väsymys ja heikkouden tunne
  • levottomat jalat ja krampit
  • turvotus varsinkin jaloissa tai hengenahdistus
  • ihon haurastuminen, kuivuminen ja kutina
  • ruokahaluttomuus
  • päänsärky.

Munuaisia voi suojata terveillä elintavoilla: liiku, vähennä suolaa, älä tupakoi, ehkäise ylipainoa, kohonnutta verenpainetta ja tyypin 2 diabetesta.

Yleisöluento Helsingissä keskiviikkona 11.3.

Munuais- ja maksaliitto järjestää yleisöluennon Helsingissä päivää ennen Maailman munuaispäivää eli keskiviikkona 11.3. klo 18 Porthaniassa. Luennolla professori Eero Honkanen luennoi aiheesta Munuaissairauden hoito ennen ja nyt.

Yleisöluento on osa Munuais- ja maksaliiton 50-vuotisjuhlavuotta. Luennon voi seurata 11.3. klo 18 striimattuna sekä torstaista lähtien Munuais- ja maksaliiton Youtube-kanavalla. Luennon järjestämistä tukee Boehringer Ingelheim.

Dialyysimyytit murtuvat

Hyvä dialyysihoito antaa mahdollisuuden täysipainoiseen elämään, vaikka omat munuaiset eivät toimisikaan. Dialyysiin liittyy monia uskomuksia, jotka murretaan uudessa Myytit murtuvat -kampanjassa. Dialyysissä oleva voi käydä työssä ja harrastaa sekä elää parisuhteessa ja matkustaa eli elää ihan normaalia elämää. Kampanjassa dialyysimyyttejä murtavat Munuais- ja maksaliitto, Munuaissäätiö, Suomen nefrologiyhdistys SNY sekä Suomen munuaistautialan sairaanhoitohenkilöstö.

Lisätietoa


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010