Ajankohtaista arkisto

9.3.2017

Maailman munuaispäivä tänään 9.3.: munuaissairauden yleisin syy on diabetes

Diabetes on Suomen munuaistautirekisterin mukaan yleisin syy dialyysihoitoa vaativaan krooniseen munuaissairauteen. Suomessa diabetesta sairastavia on jo yli puoli miljoonaa. Joka kolmas heistä sairastuu ajan myötä munuaissairauteen.

- Erityisesti tyypin 2 diabetes lisääntyy jatkuvasti. Monella suomalaisella on perinnöllinen taipumus sairastua tyypin 2 diabetekseen, mutta sen puhkeamista voidaan ehkäistä terveellisillä elämäntavoilla, sanoo munuaistautirekisterin puheenjohtaja, professori Per-Henrik Groop.

Paras keino ehkäistä tyypin 2 diabetes on säilyttää normaalipaino, ja varoa varsinkin keskivartalolihavuutta. Jo muutaman kilon laihdutus ja puolen tunnin päivittäinen liikunta vähentävät riskiä. Tyypin 1 diabeteksen ehkäisyyn ei ole löydetty vielä keinoja.

Huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes on merkittävä riski saada munuaissairaus. Diabeettinen munuaissairaus on tärkeää todeta ajoissa.

- Verensokerin lisäksi verenpaine ja veren rasvat on hoidettava hyvin. Munuaistautia voidaan myös ehkäistä terveellisillä elämäntavoilla. Ylipainon välttäminen ja säännöllinen liikunta ehkäisevät tehokkaasti diabetesta sairastavan henkilön riskiä sairastua munuaistautiin. Diabeetikon munuaisten kuntoa pitää seurata säännöllisesti tutkimalla muun muassa virtsan valkuaisen määrää, Groop jatkaa.

Diabeetikolla hyvän verensokeritasapainon saavuttaminen vaatii tehokkaita diabeteslääkkeitä painon hallinnan, liikunnan ja verensokerin kotiseurannan rinnalla. Munuais- ja maksaliitto ihmettelee, miksi hyvän sokeritasapainon saavuttamista on vaikeutettu heikentämällä diabeteslääkkeiden korvausastetta.

Rekisterin rahoitus vaarassa

Suomen munuaistautirekisteri on Munuais- ja maksaliiton ylläpitämä terveydenhuollon erillisrekisteri. Rekisterin toiminta on nyt uhattuna, sillä rekisterin rahoittajana toimiva THL lopettaa rekisterin rahoituksen asteittain vuoteen 2019 mennessä säästötarpeista johtuen.

- Suomessa toimii ainutlaatuinen munuaistautirekisteri, joka takaa jokaisen Suomessa asuvan dialyysihoitoa ja munuaisensiirtoa vaativan loppuvaiheen munuaistautia sairastavan henkilön hoidon laadun. Sen lisäksi munuaistautirekisteri antaa tutkijoille hyvät mahdollisuudet ammentaa tärkeätä tietoa, joka viime kädessä koituu potilaiden hyödyksi. Valitettavasti sen olemassaolo on puuttuvan rahoituksen takia vaakalaudalla, ihmettelee professori Groop.

Maailman munuaispäivän teemana ylipaino

Maailman munuaispäivää vietetään torstaina 9.3. Päivän teemana on ylipaino ja munuaiset. Ylipaino kuormittaa koko kehoa, myös munuaisia. Liika rasva ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöt lisäävät riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, joka on suurimpia munuaissairauksien aiheuttajia. Ylipaino nostaa verenpainetta ja huonontaa veren rasva-arvoja.

Onko sinulla kohonnut riski sairastua munuaissairauteen? Munuaissairaus on tärkeä havaita ajoissa, sillä sen etenemistä voidaan hidastaa. Munuais- ja maksaliiton sivulla www.munuainen.fi/munuaispaiva voit tehdä yksinkertaisen riskitestin. Pyydä tarvittaessa lääkäriäsi tutkimaan munuaistesi kunto.

Katso myös video, jolla Supersankarimunuainen seikkailee diabetesta vastaan.

Lähde: Munuais- ja maksaliiton tiedote


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010