Ajankohtaista arkisto

13.11.2012

Maailman diabetespäivä Suomessa 14.11.: Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen lähtökohdaksi kansalaisten tarpeet

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista koskeva keskustelu on pyörinyt rakenteiden ympärillä. Diabetesliitto haluaa nostaa keskiöön kansalaiset. Diabetes on hyvä esimerkki sairaudesta, jonka läpi voidaan tarkastella terveydenhuollon sisällöllistä toimivuutta asiakkaasta ja hänen tarpeistaan käsin. Diabetesliitto on valmis osallistumaan keskusteluun ja koettelemaan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämismalleja diabeetikon hoidon lähtökohdista.

Diabetesliitto haluaa tuoda uudistamiseen mukaan pitkäaikaissairaan näkökulman. Diabeteksen kanssa elävä henkilö on väistämättä terveyspalvelujen vakituinen käyttäjä. Hän tarvitsee yksilöllistä ohjausta, tukea ja lääketieteellistä seurantaa. Moninaisten lisäsairauksien uhka merkitsee, että diabeetikolla tulee olla käytettävissään kokonainen verkosto lääketieteellisten erikoisalojen palveluja.

- Diabeteksen perushoidon osaamisen ja erikoisalojen konsultaation turvaaminen ovat ensiarvoisen tärkeitä. Erityisesti insuliinista täysin riippuvaisten tyypin 1 diabeetikoiden hoito olisi keskitettävä riittävän osaamisen omaaviin hoitoyksiköihin. Myös tarkoituksenmukaisten hoitopolkujen määrittely on tarpeen kaikissa sairaanhoitopiireissä, Diabetesliiton toimitusjohtaja Jorma Huttunen korostaa.

Tyypin 2 diabetes on ehkäistävissä oleva sairaus, ja ehkäisytyössä on pitkälti kysymys lihavuuden mahdollisimman varhaisesta ehkäisystä. Diabetesliitto pitääkin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen käynnistämää Kansallista lihavuusohjelmaa tärkeänä hankkeena oikeaan suuntaan.

- Koko yhteiskuntapolitiikkamme tulee edistää kansalaisten liikuntaa ja terveellistä ravitsemusta. Ehkäisevän työn tulee olla myös yksi sosiaali- ja terveydenhuollon kivijaloista. Muuten meitä uhkaa tilanne, jossa mitkään terveydenhuollon resurssit eivät enää riitä, painottaa Huttunen.

Tapahtumia ja tempauksia

Maailman diabetespäivää vietetään Suomessa kampanjoimalla diabetestestiä, joka tarjoaa ihmisille helpon tavan arvioida oma riskinsä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Apteekkien ja diabetesyhdistysten tapahtumat ja Diabetesliiton kampanjasivusto tarjoavat lisäksi keinoja, joilla sairastumisvaaraa voi oikeasti vähentää. Lisäksi Tunnetko tämän tyypin? Me tunnemme! -kampanjan tavoitteena on, että mahdollisimman moni noin 200 000:sta tietämättään tyypin 2 diabetesta sairastavasta tunnistaisi tilansa ja varaisi ajan terveydenhuollosta tarkempiin tutkimuksiin.

Kampanjan verkkosivuilla on muun muassa videoklippejä, joissa opastetaan riskitestin tekoa, mitataan vyötärön ympärystä ja tehdään toimistotyön lomaan sopivaa jalkajumppaa. Sivuilta löytyy myös Älypää-peli tyypin 2 diabeteksen ehkäisystä ja hoidosta.

Toisaalta Maailman diabetespäivänä tempaistaan diabeteksen hoidon järjestelyjen puolesta teemalla ”Diabeetikoiden määrä ei räjähdä käsiin – hyvä hoito tulee halvemmaksi”. Yli 20 diabetesyhdistystä toimittaa vastavalituille valtuutetuille tietopaketin, joka perustelee miksi kuntalaisten hyvinvointiin, ehkäisevään terveydenhoitoon ja hyvään diabeteshoitoon kannattaa panostaa.

Suomen Diabetesfoorumi järjestää Eduskunnan diabetespäivän 13.11. ja Diabetestutkimussäätiö Maailman diabetespäivän luentotilaisuuden Helsingin yliopistolla 14.11.

Maailma loistaa sinisenä

Kansainvälinen diabetesliitto IDF on menestyksellä edistänyt sinisen ympyrän käyttöä maailmanlaajuisena diabetessymbolina, niin pinssinä kuin muodostelmina vaikkapa flash mob -tapahtumissa. Julkisten rakennusten valaiseminen sinisellä on edelleen yksi tapa tehdä diabeetikoiden päivää tunnetuksi. Suomessa ainakin Lahden radiomastot ja Alikeravan vesitorni loistavat sinisinä Maailman diabetespäivänä. Myös siniseen pukeutumalla voi olla mukana päivän vietossa.

Diabetesjärjestöt kumppaneineen nostavat 14. marraskuuta esiin kussakin maassa ajankohtaisia diabetesteemoja. Tempauksilla korostetaan tiedon, neuvonnan, koulutuksen ja osaamisen olennaista merkitystä diabeteksen hoidossa – oli kyse sitten diabetesta sairastavista läheisineen tai terveydenhuollon ammattilaisista.

Tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn ja diagnosoimattomien löytämiseen liittyvää toimintaa on sitäkin maailman eri kolkissa teemapäivänä.  IDF kiinnittää huomiota myös diabetesta sairastavien syrjintään ja diabetekseen liittyvään häpeään sekä painottaa diabeetikoiden ihmisoikeuksia ja avainroolia, kun tehdään päätöksiä niin hoidossa kuin tutkimuksessakin.

Diabetes lukuina

Diabetesta sairastaa maailmassa 366 miljoonaa ihmistä, ja määrän arvioidaan kasvavan yli 550 miljoonaan vuoteen 2030 mennessä. Riittämättömästi hoidettu diabetes voi johtaa sydänsairauksiin ja aivoverenkiertohäiriöihin, munuaissairauteen, jalka-amputaatioihin ja sokeutumiseen. Puolelta kaikista sairastuneista on diagnosoimattomia ja hoitoa vailla. Kahdeksan kymmenestä diabeetikosta elää köyhissä tai verraten köyhissä maissa.

Suomessa on noin 300 000 diagnosoitua hoidossa olevaa diabeetikkoa: noin 40 000 tyypin 1 ja noin 250 000 tyypin 2 diabeetikkoa. Lisäksi noin 200 000 suomalaista sairastaa tietämättään tyypin 2 diabetesta. Lasten diabetes on Suomessa suhteellisesti yleisintä maailmassa: alle 15-vuotiaita tyypin 1 diabeetikoita on lähes 4 000. Tyypin 2 diabetesta on lapsilla ja nuorilla Suomessa vielä hyvin vähän.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010