Ajankohtaista arkisto

8.4.2020

Lue huhtikuun Diabetes ja lääkäri -lehdestä: Uusi T-solulöydös saattaa selittää tyypin 1 diabeteksen synnyn

Solubiologian uudet tutkimusmenetelmät paljastivat tyypin 1 diabetesta sairastavilta uuden soluryhmän, joka saattaa selittää haiman beetasolutuhoon johtavan tapahtumaketjun.

Tyypin 1 diabeteksessa ihmisen oma immuunipuolustus hyökkää haiman insuliinia tuottavia beetasoluja vastaan. Tähän asti on ajateltu, että keskeinen rooli immuunipuolustuksessa on kahdella toisistaan selvästi poikkeavalla solutyypillä, B- ja T-imusoluilla eli -lymfosyyteillä omine taudinaiheuttajia tunnistavine tunnistusreseptoreineen.

Johns Hopkinsin yliopiston tutkijat löysivät tyypin 1 diabeetikoilta uuden kaksijakoisen imusolutyypin, jossa yhdistyy useita B- ja T-solujen ominaisuuksia. He havaitsivat, että nämä ominaisuudet voivat saada imusolut hyökkäämään insuliinia tuottavia soluja vastaan. Aiemmin ei ole pystytty solutasolla selittämään tuhoisaa tyypin 1 diabetekseen johtavaa reaktioketjua.  

Tutkijat ovat nimenneet löydöksensä X-soluksi. He kuvaavat sitä Loch Nessin hirviöksi, jonka kukaan ei uskonut todella olevan olemassa. He sanovat ottaneensa riskin ja suunnanneensa tutkimuksen täysin uudelle polulle. Lisätutkimuksia kuitenkin tarvitaan löydöksen varmentamiseksi ja sen merkityksen vahvistamiseksi.

Tutkija Jarno Honkanen Helsingin yliopiston kliinisen ja molekulaarisen metabolian tutkimusohjelmasta on perehtynyt Cell-lehden artikkeliin ja raportoi tutkimuksesta Diabetes ja lääkäri -lehdelle.

Huhtikuun Diabetes ja lääkäri -lehden muita aiheita:

  • Uusi lääkeryhmä sokerinpoistajat (SGLT2-estäjät) tyypin 1 diabeteksen hoidon tukena: artikkelissa annetaan ohjeet lääkkeiden turvalliseen käyttöön tyypin 1 diabeetikoiden hoidossa.
  • Diabetes ja rauta – tutki huolella ja suosittele lisärautaa harkiten: rtikkelissa muistutetaan, että suuri ferritiinipitoisuus voi kertoa tyypin 2 diabeteksen riskistä. Kaikille potilaille rautalisä ei välttämättä ole hyödyllinen.
  • Rasvamaksataudissa rasvan laadulla on väliä: Ruokavalion koostumus vaikuttaa voimakkaasti maksan rasvoittumiseen. Tyydyttynyt rasva on maksalle erityisen haitallista.
  • Diabeteshoitajien palstalla esittelyssä Diabetesliiton verkkokurssien valikoima. Diabetesliiton verkkokurssit jatkuvat normaalisti keväällä 2020.




Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010