Ajankohtaista arkisto

25.1.2021

Lisäsairauksien ehkäisy hyvällä hoidolla vähentäisi diabetesta sairastavien ennenaikaista poistumista työelämästä

Tuoreessa terveystaloustieteen tutkimuksessa on selvitetty suomalaisesta kansallisista rekistereistä työikäisten tyypin 1 diabetesta (45 756 henkilöä) ja tyypin 2 diabetesta (299 931 henkilöä) sairastavien ennenaikaista poistumista työelämästä, siihen vaikuttavia tekijöitä sekä siitä aiheutuvia kustannuksia.

Jo aiemmin on tiedetty, että diabeteksen tuottavuuskustannukset eli työstä poissaolo sairasloman, ennenaikaisen kuoleman tai eläköitymisen vuoksi ovat ainakin kaksinkertaiset verrattuna diabeteksen varsinaisen hoidon kustannuksiin.

Tässä tutkimuksessa todettiin, että tyypin 1 diabetesta sairastavat jäävät pois työelämästä keskimäärin 4,3 vuotta aikaisemmin kuin tyypin 2 diabetesta sairastavat. Tyypin 1 diabeteksessa mediaani työelämästä poistumisen ikä oli 54 vuotta ja tyypin 2 diabeteksessa 58,3 vuotta.

Miehet jäivät pois työelämästä aiemmin kuin naiset. Diabetestyypin vaikutusta selitti pitkälti pidempi sairastamisaika ja tyypin 1 diabetekseen useimmin liittyvät lisäsairaudet: suurimman riskin muodostivat valtimosairaudet ja toiseksi suurin riski ennenaikaiselle työelämästä poistumiselle olivat munuaissairaudet.

Kokonaistuottavuuskustannukset verrattuna siihen, että henkilö pysyisi työelämässä 65-vuotiaaksi olivat 14,4 miljardia euroa tyypin 2 diabeteksessa ja 2,8 miljardia euroa tyypin 1 diabeteksessa.

- Tutkimus vahvistaa käsitystä siitä, että diabeteksen lisäsairauksen ehkäisy hyvällä hoidolla on kannattavaa. Siten voidaan vähentää diabeteksen aiheuttamia tuottavuuskustannuksia, painottaa Diabetesliiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka.

Lisätietoja: Englanninkielinen tutkimusartikkeli Diabetologia-lehdessä


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010