Ajankohtaista arkisto

8.5.2014

Lauantaina on kansainvälinen AVH-päivä - Aivoinfarktissa voitetaan minuutilla päivä - soita heti 112

Aivoinfarktin hoidon nopeutuminen minuutilla tuo potilaalle lähes kaksi tervettä elinpäivää lisää. Ajoissa hoitoon pääseminen on mahdollista, jos sairastuneen lähellä on joku, joka tunnistaa aivoinfarktin tavalliset oireet. Lisäksi tarvitaan vain neuvokkuutta soittaa heti numeroon 112.

Äkillisen aivoinfarktin saaneen selviytymiseen ja toipumiseen vaikuttaa ratkaisevasti se, kuinka nopeasti sairastunut pääsee oireiden alettua hoitoon. Apulaisprofessori Atte Meretojan ryhmän tutkimusten mukaan hoidon nopeutuminen minuutilla pelastaa potilaalle keskimäärin 1,8 tervettä elinpäivää lisää.

Aivoinfarktin liuotushoito aloitettava 4,5 tunnin sisällä oireiden alkamisesta, mutta vaurioita tapahtuu jo tänäkin aikana. Siksi jokainen hoitoon pääsyssä voitettu minuutti on potilaalle elintärkeä.

Kun hätä näyttää aivoinfarktilta, soita 112

Aivoliitto kannustaa kansainvälisenä AVH-päivänä 10.5. suomalaisia painamaan mieleen aivoinfarktin oireet ja toimintaohjeen niiden ilmaantuessa: soita heti hätänumeroon 112. Sairastunut ei aina huomaa oireitaan tai ei pysty niiden takia itse soittamaan apua. Liian moni jää myös kotiin odottamaan oireiden ohimenoa. Näissä tilanteissa valpas ja päättäväisesti toimiva lähimmäinen voi olla sairastuneen hengen ja terveyden pelastaja.

Toinen puoli roikkuu, puhe puuroutuu

Aivoinfarktin tavallisimmat oireet näkyvät päällepäin ja kuuluvat puheesta. Sairastuneen puhe puuroutuu tai hänen on vaikea löytää sanoja. Toinen suupieli voi roikkua ja toisesta raajaparista katoavat voimat tai käsi ja jalka puutuvat. Potilaalla voi olla myös näköhäiriötä. Oireet voivat tulla yksittäisenä tai yhdessä ja ne ovat yleensä kivuttomia.

Aivoinfarkti kuuluu aivoverenkiertohäiriöihin (AVH). Muita AVH -sairauksia ovat aivoverenvuoto, lukinkalvonalainen aivoverenvuoto ja ohimenevä aivoverenkiertohäiriö TIA.

Aivoliiton verkkosivut

Aivoliitto, Diabetesliitto ja Sydänliitto ovat koonneet erilliset terveydenedistämishankkeensa Yksi elämä -hankekokonaisuudeksi: suomalaisten valtimoterveyttä edistetään Yksi elämä -hankkeissa yhteisvoimin.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010