Ajankohtaista arkisto

22.6.2009

Lapsidiabeetikoille kuuluu hyvää ja huonoa

Lapsidiabeetikoille kuuluu hyvää ja huonoa juuri valmistuneen Lasten diabeteksen hoidon laatu ja vaikuttavuus 2008 -selvityksen mukaan. Myönteistä on sairaalahoitojaksojen vähentyminen pääasiassa siksi, että vaarallisimmat lasten hypoglykemiat eli liian matalat verensokerit ja ketoasidoosit eli happomyrkytykset ovat vähentyneet.

- Veren sokeritasapainoissa meillä ei kaiken kaikkiaan mene kuitenkaan kovin hyvin. Olemme menneet jopa huonompaan suuntaan, kun tasapainoa mitataan pitkäaikaisella verensokeritasolla. Huolestuttavaa on myös hoitoyksiköiden välinen erittäin suuri vaihtelu, kertoo tyypin 1 diabetesta sairastavien lasten hoidon laatua tutkinut lääkäri Klas Winell Conmedic Oy:stä.

Lapsidiabeetikkojen hoitoyksikköjen erilaisuus ilmenee muun muassa sopeutumisvalmennuksen käytössä.

- Yksiköiden välinen suuri vaihtelu osoittaa, ettei sopeutumisvalmennuksesta ole yhtenäistä valtakunnallista linjaa. Tähän kuitenkin tulisi pyrkiä. Diabetesta sairastavat lapset ja nuoret tuntuvat saavan sopeutumisvalmennusta vähemmän kuin aiemmin. Suuntaus on huolestuttava, varsinkin kun huomioi sopeutumisvalmennuksen ilmeisen hoitoa parantavan vaikutuksen, Winell toteaa.

Hoitoyksiköissä, joissa järjestetään lapsille aktiivisesti sopeutumisvalmennusta, lapset ovat  Winellin mukaan paremmassa hoitotasapainossa kuin yksiköissä, joissa sopeutumisvalmennusta annetaan lapsille vain vähän. Tulos voi tutkijan mukaan kuvata joko yksiköiden yleistä asennetta hoidon aktiivisuuteen tai sopeutumisvalmennuksen myönteistä vaikutusta hoitoon.

- Hoitoyksiköissä tulisi kiinnittää enemmän huomiota myös verensokerimittausliuskojen käyttöön ja mittauksista saatavaan hyötyyn potilaan hoidossa. Verensokerin ahkeraa seurantaa ja sen merkitystä on kritisoitu. Tässä aineistossa kuitenkin ne, jotka ovat motivoituneet verensokerin toistuvaan seurantaan pääsevät selvästi parempaan hoitotasapainoon. Tätä näkökohtaa on syytä korostaa diabetesta sairastavien lasten vanhemmille.

Lapsidiabeetikkojen hoidon laatua koskevan tutkimuksen mukaan joka viidennellä 12 vuotta täyttäneellä diabetesta sairastavalla lapsella on verenpaine koholla ja joka kuudes diabetesta sairastava lapsi on ylipainoinen. Merkittävä osa tyypin 1 diabeetikkolapsista on lihavuuden takia vaarassa sairastua lisäksi metaboliseen oireyhtymään.

Yli viisi prosenttia teini-ikäisistä diabeetikoista tupakoi ainakin satunnaisesti. Luku on pienempi kuin vastaavan ikäisessä väestössä. Eri mittausvuosien luvut viittaavat siihen, että tupakointi diabeetikkonuorten keskuudessa näyttäisi lisääntyvän.

Lasten diabeteksen hoidon laatu ja vaikuttavuus 2008 -selvityksen tilasi Suomen kansallinen diabetesohjelma (DEHKO 2000-2010).  Selvitystä varten tutkittiin kaikkiaan 4 389 lapsen ja nuoren diabeteksen hoitoon ja hoitotasapainoon liittyvät tiedot.


Lisätietoja:

•Tiedottaja Enna Bierganns
Diabeteksen ehkäisyn ja hoidon kehittämisohjelma (DEHKO 2000-2010), Diabetesliitto
p. 050 310 6604, enna.bierganns(at)diabetes.fi 

Lue raportti kokonaisuudessaan täällä.

 


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010