Ajankohtaista arkisto

17.2.2012 14.29

Lääkekorvausuudistuksen vaikutukset diabeetikoihin

Insuliinit ja useat suun kautta otettavat diabeteslääkkeet korvattaisiin lääkekorvausuudistuksen jälkeenkin diabeetikolle kokonaan.

Mikäli verenpaineen ja veren rasva-aineenvaihdunnan häiriöiden hoidossa voidaan käyttää viitehinnan piirissä olevia valmisteita, diabeetikon maksuosuus kasvaisi 25–35 euroa vuodessa. Mikäli diabeetikko tarvitsee viitehinnan ulkopuolella olevia, esimerkiksi uusia lääkevalmisteita tai rajoitetusti peruskorvattavia valmisteita, ero on tuntuvampi.

Kun verrataan GLP1-analogien omavastuuosuuksia nykyisellä korvaustasolla ja ehdotetulla uudella omavastuuosuudella, ja huomioidaan tukkuhintojen leikkaus 5 prosentilla, diabeetikon omavastuuosuus lisääntyisi valmisteesta ja käyttömäärästä riippuen noin 50–90 euroa vuodessa. Myös paljon eri lääkkeitä tarvitsevien diabeetikoiden maksurasitus kasvaisi.

Vuonna 2013 lääkekatto on arviolta noin 675 euroa. Tässä on huomioitu suunnitelmissa oleva 50 euron alennus. Paljon tai kalliita lääkkeitä tarvitsevilla diabeetikoilla maksukatto täyttyisi ehdotuksessa esitetyllä tavalla noin kuukautta aiemmin kuin nykyisin.

Ongelmallista on se, että nykyisinkään pienituloiset diabeetikot, jotka tarvitsevat paljon tai kalliita lääkkeitä, eivät pysty lunastamaan tarvitsemiaan lääkkeitä niiden korkean hinnan vuoksi. Uudistuksessa lääkkeiden omavastuuosuus lähtökohtaisesti kasvaisi.

Uudistuksen syyt

Sosiaali- ja terveysministeriön lääkekorvaustyöryhmä on esittänyt lääkekorvausmenojen vähentämistä siten, että säästö valtiontalouteen on 113 miljoonaa euroa vuodessa 1.1.2013 alkaen. Taustalla on hallitusohjelmaan kirjattu lakisääteisen sairausvakuutuksen lääkekorvausmenojen leikkaus 113 miljoonaa euroa vuositasolla sekä lääkekorvausjärjestelmän uudistaminen.

Ehdotetut menojen leikkaukset kohdistuvat muiden lääkealan toimijoiden lisäksi potilaisiin. Työryhmä ehdottaa, että lääkkeestä potilaalle maksettavaa peruskorvausta alennettaisiin 42 prosentista 35 prosenttiin ja alempaa erityiskorvausta alennettaisiin 72 prosentista 65 prosenttiin. Ylemmän erityskorvausluokan korvaustaso pysyisi ennallaan 100 prosentissa.

Lisäksi viitehintajärjestelmään kuulumattomien lääkkeiden vahvistettuja tukkuhintoja alennettaisiin viisi prosenttia. Toimenpide laskisi lääkkeiden hintoja.

Vuotuista lääkekustannusten omavastuukattoa ehdotetaan alennettavaksi noin 50 eurolla. Potilaalle jäisi vuonna 2013 edelleenkin 1,50 euron omavastuuosuus lääkettä kohden lääkekaton ylittymisen jälkeen.

Ristiriita hallitusohjelman tavoitteen kanssa

Yksi hallitusohjelman keskeinen kokonaisuus on köyhyyden, eriarvoisuuden ja syrjäytymisen vähentäminen. Lääkekorvausjärjestelmä on luvattu uudistaa siten, että korvauksista hyötyvät erityisesti paljon lääkkeitä käyttävät henkilöt. On myös luvattu varmistaa, etteivät kustannukset muodostu pienituloisille esteeksi tarpeellisen lääkehoidon saamiselle. Suunniteltu uudistus tarkoittaa kuitenkin sitä, että pienituloisten asema ei parane alkuperäisen tavoitteen mukaisesti.

Lääkekorvausjärjestelmää on nyt lähdetty uudistamaan säästöt edellä. Kokonaisuudistuksen lähtökohtana tulee olla potilaan tarvitsema hoito ja sen turvaaminen myös pienituloisille.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010